SDA se preko leđa boraca obračunava s HDZ-om?!

Izvor: Dnevnik.ba Pregledano: 36 Postavljeno

Zaključak koji je usvojen na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, u kojem se traži vanredna sjednica na kojoj bi se razmatrao Zakon o igrama na sreću, a na prijedlog Stranke demokratske akcije, najvjerojatnije će izazvati novi sukob i krizu u Federaciji, piše Dnevni avaz.


 


Preko koljena


Takav zaključak usvojen je nakon što je SDA stavila uvjet da će podržati zakon o pravima demobiliziranih boraca samo ukoliko se na idućoj sjednici bude razmatrao i Zakon o igrama na sreću. Formalno obrazloženje je da se tako osiguraju dodatna sredstva za borački dodatak.


No, jasno je da su poslanici SDA iskoristili neprisustvo zastupnika HDZ BiH - HNS-a, koji se, poznato je, protive izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću. On dvije godine stoji u proceduri i bio je i jedan od razloga krize između SDA i Hrvatske demokratske zajednice te višemjesečnog nezasjedanja Parlamenta.


Zastupnici u Parlamentu FBiH smatraju da se SDA ovakvim zaključcima i iznenadnim zahtjevima prema Parlamentu i Vladi FBiH želi ograditi od zajedničke politike s HDZ-om, koju je vodila skoro cijeli mandat.


Poznato je i da se HDZ protivi zakonu o šumama kakav je predložen pa je Vlada FBiH, na čelu s Fadilom Novalićem (SDA), nedavno ipak urgirala da ga Parlament hitno razmatra.


- Stranka demokratske akcije svjesno pokušava da teret svoje nesposobne vlasti da u proteklih 20 i kusur godina riješi problem demobiliziranih boraca, prebaci na HDZ, koji nije bio na sjednici i nije bio u prilici da raspravlja. Hoće da financijski teret riješe preko koljena – kazao je Nasir Beganović, šef Kluba zastupnika Saveza za bolju budućnost.


Dodao je da je SDA gurnula prst u oko HDZ-u i svjesno produbljuje krizu u FBiH pa i u BiH.


 


Niz amandmana


Upravo bi inzistiranje na izmjenama Zakona o igrama na sreću tri mjeseca uoči izbora moglo izazvati dodatni revolt HDZ-a. Jasno je da borački zakon mora proći i Dom naroda FBiH, kojim predsjedava Lidija Bradara, članica HDZ-a. Postoje stavovi i da SDA, zapravo, svjesno sprečava da na snagu stupi zakon koji borcima osigurava boračku naknadu kakvu su tražili.


Podsjetimo, Prijedlog zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih obitelji predložio je ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević, a utvrdila Vlada, ali je u Zastupničkom domu usvojen s nizom amandmana kako bi bio prihvatljiv borcima.


 


Nastavak politike ucjena


Damir Mašić, zastupnik Socijaldemokratske partije, istaknuo je da je evidentno da SDA u posljednje vrijeme pokazuje da ima potrebu da se sukobi i ogradi od HDZ-a i zajedničke politike. Napomenuo je da je na djelu nastavak politike ucjena.


- Kad su u pitanju igre na sreću, i dalje ćemo inzistirati na tome da uvođenje dodatnog poreza ne ide preko leđa građana nego kladionica – kazao je Mašić.


Dnevnik.ba


Vijesti rubrike: 
Glavne rubrike: 
Egida: 
politika ucjena
Kratki opis: 
Stranka demokratske akcije svjesno pokušava da teret svoje nesposobne vlasti da u proteklih 20 i kusur godina riješi problem demobiliziranih boraca, prebaci na HDZ, koji nije bio na sjednici i nije bio u prilici da raspravlja. Hoće da financijski teret riješe preko koljena – kazao je Nasir Beganović, šef Kluba zastupnika Saveza za bolju budućnost.
Slike: 
dnevnik.ba
Tagovi: 
Komentiranje: 
Da
Izdvojena novost: 
NE
Vodeni Žig: 
NE
nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message