Aerodrom Tuzla

Aerodrom Tuzla letovi na 22 destinacije u sedam evropskih zemalja

JP Međunarodni Aerodrom Tuzla je osnovan od strane Skupštine Tuzlansko – Podrinjskog Kantona Zakonom o Osnivanju JP Međunarodnog Aerodroma Tuzla – Zračna Luka Dubrave 1998. godine.

Na osnovu Daytonskog mirovnog sporazuma i Memoranduma o Razumijevanju potpisanog između Vijeća Ministara BiH i mirovnih snaga IFOR – a, iste godine aerodrom je otvoren za civilni zračni promet i služio je kao zajednički vojno / civilni aerodrom.

U periodu od 10.10.1998 do 01.12.2006 godine, Aerodrom Tuzla je tri puta zatvaran za civilni zračni promet od strane međunarodnih vojnih mirovnih snaga koje su zračnu bazu Dubrave prioritetno koristile za vlastite zračne operacije. 01.12.2006 godine međunarodne mirovne vojne snage su u potpunosti napustile zračnu bazu Dubrave.

međunarodni aerodrom tuzla
Aerodrom Tuzla

Nakon odlaska međunarodnih mirovnih vojnih snaga, aerodrom Tuzla je osigurao tehničke uslove za ispunjavanje ICAO (Međunarodna Organizacija za Civilnu Avijaciju) standarda i 05.06.2008. godine stekao privremeni Certifikat za Javnu Upotrebu aerodroma u međunarodnom zračnom prometu u trajanju od godinu dana.

Sticanjem ovog Certifikata aerodrom je otvoren za civilni zračni promet.

Provedbom inspekcijskog nadzora ovlaštenih institucija za civilnu avijaciju BiH, 05.06.2009. JP Međunarodni Aerodrom Tuzla je stekao Certifikat za javnu upotrebu u međunarodnom zračnom prometu na neograničeni period trajanja.

Aerodrom Tuzla Planovi za 2023. godinu

Imajući u vidu da je razvoj Međunarodnog aerodroma u Tuzli u direktnoj uzročno- posljedičnoj vezi sa njegovom opremljenošću i povećanjem kapaciteta za prijem većeg broja putnika te povećanim brojem zračnih operacija, Vlada Tuzlanskog kantona je razmatrala i prihvatila informaciju o prioritetnom investicijskom ulaganju u kapitalne projekte ovog preduzeća.

Kako su naveli iz kantonalne vlade, osim izgradnje trećeg gatea, čime se stvaraju osnovni preduslovi za uvođenje trećeg baznog aviona kompanije Wizz air, što je intencija ove aviokompanije, aerodrom mora unaprijediti i druge neophodne uslove za polijetanje aviona u uslovima smanjene vidljivosti.

“Prije svega tu se radi o smanjivanju potrebnog minimuma vidljivosti duž polijetno – slijetne staze (PSS) sa trenutnih 300 na 150 ili u konačnici na 125 metara. Ovo unapređenje bi tokom maglovitih dana smanjilo kašnjenja baznih aviona na jutarnjim letovima u odlasku, a sto bi u konačnici omogućilo redovan raspored letova tokom dana”, navode iz vlade.

Projekat ugradnje svjetala centralne linije na PSS stvorio bi pretpostavke i za buduća unapređenja u pravcu implementacije projekta ILS CAT III na kome aerodrom Tuzla i BHANSA incijalno već rade.

“Značajno je napomenuti da jedinu mogućnost za unapređenje na ovaj nivo u Bosni i Hercegovini ima upravo Međunarodni aerodrom Tuzla te bi ga realizacija ovakvog kapitalnog projekta učinila znatno konkurentnijim na zahtjevnom tržištu aviosaobraćaja”, navedeno je u infomaciji vlade.

Strateški značaj tuzlanskog aerodroma Vlada TK i ranije je prepoznala, izdvajajući znatna finansijska sredstva za realizaciju nekoliko projekata. Nedavno je ka zračnoj luci usmjereno 610 hiljada KM za nabavku aerodromske opreme.

Od ovog iznosa predviđena je kupovina zemaljskog agregata za opslugu aviona, rentgen uređaja za kabinski prtljag i vozilo sa nadogradnjom za odleđivanje i zaštitu od zaleđivanja aviona u zimskom periodu.

Također, kantonalna vlada ranije je odobrila i milion i 270 hiljada maraka za tekuće poslovanje aerodroma, što će u velikoj mjeri pomoći u radu zračne luke, imajući u vidu njihovi poslovanje s niskotarifnim aviokompanijama.

Na aerodromu u Tuzli bi mogla biti izgrađena najjača solarna elektrana u Tuzlanskom kantonu

Predstavnici Međunarodnog aerodroma u Tuzli i Elektroprivrede BiH potpisali su sporazum o saradnji na razvoju prijedloga projekta izgradnje fotonaponske elektrane.

Kako su naveli iz aerodroma, realizacijom ovog projekta Tuzlanski kanton će dobiti najjaču solarnu elektranu jačine 10 MW.

Prema ideji, dio proizvedene električne energije trebao bi biti usmjeren ka tuzlanskom aerodromu te ostalim državnim institucijama koje se nalaze u kompleksu i povezane su na jednu mrežu, dok bi ostatak bio usmjeren u sistem Elektroprivrede BiH.

Historijat

Međunarodni aerodrom Tuzla je do rata u Bosni i Hercegovini bio najveći vojni aerodrom Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrana SFRJ. Stavljen je pod kontrolu snaga Ujedinjenih naroda 1992. godine.

Od 1996. godina pa nadalje, postao je glavno čvorište za Snage stabilnosti. 1998. godine, Tuzlanski kanton pretvorio je Aerodrom Tuzla u civilni aerodrom.

Međunarodni aerodrom Tuzla je zvanično otvoren za civilni saobraćaj 10. oktobra 1998. godine. Od 2011. godine na Međunarodni aerodrom Tuzla slijeću avioni niskobudžetne mađarske aviokompanije Wizz Air.

U junu 2015. godine niskobudžetni operater Wizz Air je otvorio svoju bazu na Međunarodnom aerodromu Tuzla i stacionirao jedan Airbus A320. Time je broj destinacija Wizz Air-a iz Tuzle porastao na devet, a broj sedmičnih polijetanja na 22 u toku ljetnog reda vožnje.

Zgrada putničkog terminala, izgrađena 1998. godine, pruža kapacitet od 350 putnika po satu. Vlada Tuzlanskog kantona je u decembru 2015. godine budžetom za 2016. godinu namjenila oko 2 miliona KM za rekonstrukciju i proširenje postojećeg putničkog terminala i izgradnju manjeg teretnog terminala sa skladištima i hladnjačama. Pored toga, Vlada je namjenila blizu 500 hiljada KM za izgradnju sistema prilazne rasvjete (ALS).

Međunarodni aerodrom Tuzla posjeduje jednu asfaltiranu pistu (broj: 09/27) dužine 2485 metara i širine 45 metara. Aerodrom posjeduje 6 rulnica (A,B,C,D,E i F), od kojih se rulnica F proteže paralelno sa glavnom pistom.

Postoje tri parking pozicije za avione, od kojih su dvije u funkciji. Parking pozicije su dimenzija 116 m x 106 m, za putničke i teretne avione. Aerodrom je sposoban prihvatiti avione svih vrsta, namjena i veličina, pa je tako moguć prihvat dva Airbus 320 ili Boeing 737 aviona istovremeno.

Također je moguć prihvat dva aviona Airbus 330 na dvije spojene parking pozicije, ili prihvat jednog Antonov AN-124 Ruslan ili Boeing 747 cargo aviona. U blizini samog putničkog terminala je i prostor za prihvat 31 helikoptera tipa Bell UH-1 ili sličnih helikoptera.

aerodrom tuzla
Aerodrom Tuzla

Aerodrom Tuzla korisni savjeti

Šalteri za registraciju putnika i prtljaga se otvaraju 135 minuta prije polijetanja zrakoplova te ste obavezni dođi na vrijeme na svoj let.

Šalteri za registraciju se zatvaraju 40 minuta prije polijetanja

Izlaz/gate za let se zatvara 30 minuta prije polijetanja zrakoplova.

 • Prije nego krenete pregledajte karte i putne dokumente i da li ste ponijeli sve što vam je potrebno
 • Spakujte svoj prtljag pravilno i vodite računa o kilaži koju ste kupili uz kartu.

Zapamtite izgled vašeg prtljaga radi lakše identifikacije, stavite privjesak sa imenom i prezimenom na vaš prtljag. Pažljivo pakujte prtljag i vodite računa šta se može nositi a šta ne u ručnom odnosno predatom prtljagu. Ukoliko imate mogućnosti umotajte predati prtljag u foliju kako biste ga dodatno zaštitili.

Nakon što se čekirate bilo bi dobro da provjerite svoju kartu i dijelove taga/privjeska koje ste dobili na šalteru kako biste se uvjerili da je prtljag označen pravilnom destinacijom i da je isti na vaše ime i prezime.

Pazite na slijedeće:

 • Možete koristiti prenosne elektronske uređaje, kao što su mobilni telefoni, elektronski čitači i tableti, na letovima, sa uključenim zrakoplovnim režimom rada.
 • Veći elektronski uređaji, kao što su laptop, trebaju biti sklonjeni prilikom poletanja i sletanja.
 • Neki elektronski uređaji se mogu koristiti tokom cijelog trajanja leta bez ikakvih ograničenja:srčani pejsmejkeri; slušni aparati; medicinski implantanti; elektronski stimulatori nerava

Povedite računa da u predatom prtljagu ne nosite neki od sljedećih predmeta:

 • gotovinu, obveznice, nakit, plemenite metale, drago i poludrago kamenje,
 • računare, fotoaparate, videokamere, mobilne telefone ili druge elektronske uređaje i opremu za njih, službene, poslovne ili privatne dokumente, putne ili druge identifikacijske dokumente
 • ključeve, tečnost, lijekove, umjetnička djela ili umjetničke predmete, kvarljivu robu

Ako predati prtljag sadrži bilo koju od gore navedenih stavki, avio kompanija nije odgovorna za bilo kakav gubitak, štetu ili kašnjenje.

U ručnom prtljagu je zabranjeno nositi:

 • pištolji, vatreno oružje i druge naprave koje ispaljuju hice,
 • naprave za omamljivanje,
 • predmeti s oštrim vrhom ili oštrim rubom,
 • radnički alati,
 • tupo oruđe,
 • tečnosti, aerosoli i gelovi, osim pakovanja po 100 ml ukupne zapremine litar, zapakovano u plastičnu vrećicu sa zip zatvaračem (ukoliko je nemate možete je kupiti na aerodromu na dan vašeg leta).

Izuzetak su tečnosti za bebu do dvije godine kada putnik može ponijeti flašice i bočice sa tečnostima koje su potrebne za bebu u vrijeme trajanja leta.

Zabranjeni predmeti za prevoz zrakoplovom:

Zbog zdravstvenih i sigurnosnih razloga, u avion se ne mogu unijeti sljedeći predmeti:

 • predmeti koji mogu dovesti u opasnost avion, osobe ili imovinu
 • predmeti koji mogu biti oštećeni tokom transporta zrakom
 • predmeti koji su neprikladno zapakovani
 • predmeti koji su zabranjeni važećim zakonima, propisima ili naredbama države iz koje ili u koju se leti ili teritorije preko koje se leti
 • predmeti koji nisu pogodni za nošenje zbog svoje težine, veličine ili bilo koje druge neobične karakteristike
 • predmeti koji mogu uzrokovati nelagodu ili mučninu osobama u avionu
 • oružje, municija i eksplozivi uključujući lovačko ili sportsko oružje
 • predmeti ili supstance koji izgledaju kao oružje, municija ili eksploziv
 • zapaljive supstance (osim: alkoholna pića, sprej za kosu, parfem, kolonjska voda)
 • radioaktivni materijali
 • kondenzovani gas (osim: CO2 koji se koristi za pomicanje umjetnih udova; spremnik zapaljivog gasa koji se koristi za samostalno napuhavanje prsluka za spašavanje);
 • otrovne ili zarazne supstance
 • korozivne supstance (osim: žive u termometrima, barometrima i baterijama invalidskih kolica)
 • aktovke i torbe za dokumente s ugrađenim alarmnim uređajima, litijske baterije ili pirotehnički materijal
 • predmeti i materijali koji ugrožavaju sigurnost, imovinu, život, zdravlje i tjelesni integritet osoba u avionu
 • bilo koji materijal koji je zabranjen pravilima i propisima zemalja kroz koje prtljag putuje
 • bilo koji predmet koji nije pogodan za prevoz zbog svoje težine, veličine ili neke druge karakteristike
 • ostaci ljudskih tijela
 • bilo kakvo ljepilo ili boja
 • svi predmeti koji su navedeni u Tehničkim uputstvima za siguran transport opasnih materija Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva (International Civil Aviation Organization, ICAO), kao i u Propisima za upravljanje opasnim materijama Asocijacije za zračni prevoz (International Air Transport Association, IATA).

LIJEKOVI:

Kada nosite lijekove u tečnom obliku, provjerite sigurnosne odredbe za unošenje tečnosti u avion. U slučaju da trebate ponijeti nužne lijekove, kao što je inzulin, morate ponijeti medicinsku potvrdu kojom dokazujete da vam je lijek potreban i ovaj dokument dati na uvid aerodromskim provjerama sigurnosti ako to zatraže.

Imajte na umu za lijekove koji moraju biti na hladnom to neće biti moguće u toku vašeg putovanja.

aerodrom tuzla
Aerodrom Tuzla

PREPORUKA: Da biste ubrzali proceduru prolaska sigurnosne kontrole i samim tim izbjegli zadržavanje, poželjno je da prije prolaska u plastične posude odložite sve metalne i električne predmete, novčanike, kovanice, satove, ključeve, kaiševe, mobilne telefone, kišobrane, kapute i jakne.

Za sve nejasnoće i pitanja vezano za karte avio komanije Wizz Air molimo vas obratite se direktno na www.wizzair.com.

PREPORUKA PUTNICIMA U VRIJEME PANDEMIJE COVID-19:

OBAVEZNO JE NOŠENJE ZAŠTITNIH MASKI PREKO NOSA I USTA CIJELO VRIJEME BORAVKA NA AERODROMU I U ZRAKOPLOVU.

MJERENJE TEMPERATURE SE VRŠI NA ULAZU U TERMINAL AERODROMA.

Prodaja karata Aerodrom Tuzla

Kupovinu karte putnici mogu izvršiti na šalteru u prizemlju terminala Međunarodnog aerodroma Tuzla

Adresa: Gornje Dubrave bb, 75 273

Kontakt podaci:

Telefon: 00387 35 302 400

Telefon: 00387 35 277 677

E-mail adresa: info@tuzla-airport.ba

Aerodrom Tuzla kontakti:

Šalter za informacije i prodaju avio karata:

TEL: +387 35 302 400

TEL:+387 35 277 677

info@tuzla-airport.ba

Šalter za izgubljeni / nađeni prtljag:

TEL: + 387 35 745 551

FAX: + 387 35 745 750

lostandfound@tuzla-airport.ba

Ured direktora:

TEL: + 387 35 745 610

office@tuzla-airport.ba

Šef operativnih poslova:

FAX: + 387 35 745 750

asim.jukanovic@tuzla-airport.ba

Šef službe prihvata i otpreme putnika i prtljaga:

TEL: + 387 61 201 564 (pon-pet od 08:00 – 16:00);

FAX: + 387 35 745 750

aldijana.zubcevic@tuzla-airport.ba

Rukovodilac sektora saobraćaja:

TEL: + 387 35 365 117

edina.sisic@tuzla-airport.ba

opsmanagr@bih.net.ba

Rukovodilac sektora tehnike i elektro održavanja:

mensud. brcaninovic@tuzla-airport.ba

Rukovodilac sektora sigurnosti i zaštite

TEL: +387 35 745 550

FAX: +387 35 745 611

mehmedalija.selimovic@tuzla-airport.ba

Šef računovodstva

TEL: +387 35 365 127

bahra.hrustemovic@tuzla-airport.ba

Služba za marketing:

TEL: + 387 35 365 120

mirela.vilic@tuzla-airport.ba

iris.piric@tuzla-airport.ba

Preporučujemo i ovo:

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU