Traži se zabrana izvoza šumskih sortimenata iz BiH na dvije godine

Izvor: Dnevnik.ba Pregledano: 29 Postavljeno

Federalna vlada prihvatila je Informaciju o realizaciji zaključka donesenog na Trećoj zajedničkoj sjednici Vlade Republike Srpske i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, održanoj 4.10.2017. godine kojim su Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske zaduženi da usuglase tekst zajedničke inicijative o zabrani izvoza trupaca iz Bosne i Hercegovine radi osiguranja sirovine za domaće drvoprerađivače, koju će premijer Federacije BiH i predsjednica Vlade RS-a uputiti Vijeću ministara BiH, prenosi NAP.


- Vlada Federacije BiH predlaže Vijeću ministara Bosne i Hercegovine da, s ciljem razvoja domaće drvoprerađivačke industrije, na period od dvije godine bude zabranjen izvoz šumskih drvnih sortimenata, označenih u Odluci o utvrđivanju carinske tarife za 2018. godinu pod tarifnom oznakom 4403 (neobrađeno drvo, okresano, grubo obrađeno - učetvoreno, uključujući i okorano drvo - sa skinutom korom ili vanjskim slojevima drveta).


Također, predlaže Vijeću ministara BiH da, s ciljem razvoja domaće drvoprerađivačke industrije, na period od dvije godine, bude uvedena pristojba na izvoz rezane građe i to za hrast 120 KM i bukvu 60 KM po toni ili kubnom metru.


Federalna vlada predlaže Vijeću ministara BiH da, s ciljem zaštite domaćih potrošača koji kao sirovinu za grijanje koriste drvo, na period od dvije godine, bude uvedena pristojba na izvoz ogrjevnog drveta u iznosu od 25 KM po toni ili 18 KM po kubnom metru.


Prihodi od taksi bi putem Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine bili uplaćivani u proračune entiteta i Brčko Distrikta BiH, i to na posebne namjenske račune „općekorisnih funkcija šuma“, u skladu s porijeklom šumskih drvnih sortimenata od kojih su izrađeni poluproizvodi ili proizvodi za koje se plaća pristojba. Sredstvima od taksi bilo bi financirano deminiranje šuma i izgradnja šumskih puteva, a posebnim propisom entiteta i Brčko Distrikta će biti uređen način financiranja radova, način kontrole trošenja novca i izvedenih radova, kao i druge potrebne djelatnosti.


Ove mjere neophodno je uvesti zbog nedostatka sirovine na domaćem tržištu za instalirane drvoprerađivačke kapacitete u BiH, kao i zbog nemogućnosti nabavke sirovine putem uvoza iz susjednih zemalja, a obzirom da su neke zemlje iz okruženja donijele mjere koje drvoprerađivačima iz BiH onemogućavaju uvoz sirovine iz tih zemalja, dok je istovremeno iz BiH omogućen izvoz te sirovine u ove zemlje.


Dnevnik.ba


Vijesti rubrike: 
Glavne rubrike: 
Egida: 
Nestašica
Kratki opis: 
Federalna vlada predlaže Vijeću ministara BiH da, s ciljem zaštite domaćih potrošača koji kao sirovinu za grijanje koriste drvo, na period od dvije godine, bude uvedena pristojba na izvoz ogrjevnog drveta u iznosu od 25 KM po toni ili 18 KM po kubnom metru.
Slike: 
dnevnik.ba
Tagovi: 
Komentiranje: 
Da
Izdvojena novost: 
NE
Vodeni Žig: 
NE
nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message