back to top

Gradina Srebrenik – Srednjovjekovna tvrđava koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Gradina Srebrenik daje nevjerovatan prizor i doživljaj

Nevjerovatan i sablasan prizor možete vidjeti i doživjeti ako se uputite prema Srebreniku. Gradina Srebrenik, odnosno  poznata srednjovjekovna kula nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Možda će vam se učiniti da je do nje nemoguće doći, ali svega nekoliko kilometara je udaljena od glavnog puta.

 U većini perioda u godini otvorena je  za turistička obilaženja. Građena je na visokoj stijeni zbog potreba tadašnjeg vremena, kao što su razne borbe, ali danas do nje ipak možete jedostavno stići. Stari grad Srebrenik, mjesto čiji su ostaci danas vezani za tvrđavu Gradina jedan je od najstarijih srednjovjekovnih bosanskih gradova.

Srebrenička Gradina jedna je od najočuvanijih tvrđava iz srednjeg vijeka u Bosni i Hercegovini, a bila je dom bosanskog bana Stjepana II Kotromanića sve do njegove smrti 1353. godine.

U njoj se nalaze mnoge kule kao i manji dvorac. Krije tragove prošlih vremena i u njoj ćete osjetiti neku posebnu energiju. Rado je posjećeno mjesto, a do nje je omogućen pristup jedino mostom koji je obnovljen i siguran za prelazak.

Tvrđava je u dobrom stanju iako svakako da treba posebna uređenja i održavanje.

 “Historijsko područje – Stari grad Srebrenik u Srebreniku”,  proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Unutrašnjost kule u Srebrniku će vas posebno oduševiti.

Kako doći do Gradine Srebrenik?

Do Gradine Srebrenik se stiže vrlo jednostavno. Nalazi se u naselju Gornji Srebrenik, općina Srebrenik.

Udaljena je 5 km od magistralnog  puta Tuzla-Županja. Od Tuzle do Srebrenika potrebno je oko 45 minuta vožnje, na semaforu u Srebreniku treba skrenuti desno, te se voziti još oko 5 kilometara do tvrđave. Ulaz je u prosjeku  2 KM, ali ta cijena može varirati, što svakako trebate provjeriti.  

gradina srebrenik
Gradina Srebrenik

Izgled  i unutrašnjost  Gradine u Srebreniku

Gradina Srebrenik  je sagrađena na visokoj, strmoj i po mnogima ne baš  nepristupačnoj stijeni. Ispod najpristupačnijeg dijela grada napravljen je dubok prokop, iz tog razloga tu je most preko kojeg se dolazilo do glavne utvrde, a i dan danas taj most je jedini dio prekog kojeg građani i turisti mogu ući u utvrdu. Sadašnji zidovi Gradine su iz  iz 18. stoljeća.

Stari grad je podignut na stijeni koja se izdiže iznad okolnih sela u visini od oko 50 do 70 metara. Visinska razlika između najniže i najviše tačke na kojoj se nalazi kula je oko 13 metara, što je zanimljiv podatak, posebno za ljubitelje ovakvih značajnih historijskih mjesta.

S druge strane dvorca Gradine možete primjetiti planinu Ozren, a u okviru Majevice smješten je grad Srebrenik. Sa tvrđave se vidi cijeli grad i pruža nevjerovatan pogled.

Stari Grad Srebrenik je sačinjen iz nekoliko dijelova, koji su povezana. Svi dijelovi imaju kule i postoji i manji tako zvani dvorac.

gradina srebrenik – srednjovjekovna tvrđava koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim
Historijsko područje – Stari grad Srebrenik u Srebreniku”,  proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine

Kada dođete pored Gradine primjetit ćete ulaznu  kapi-kulu  koja je smještena na jugoistočnoj padini. Ispred te kule nalazi se umjetni prokop, tako da je pristup na gradinu jedino moguć preko mosta koji je u funkcionalnom stanju. Dimenzije ove kule su 6,5×5,6 m. Kula se sastoji od dva sprata koje rastavlja zidani lučni svod.

U sklopu gradine Srebrenik nalazi se  Donji grad koji je sastavljen i kojeg čine ulazna kvadratna četvorostrana kula-kapija sa pomoćnom zgradom i dvorištem.

Tu je druga kula (kula II) je u obliku izdužene potkovice, unutrašnjih dimenzija dužine oko 5m i širine 3,5 m. Sačuvana je u visini od 4,5 m.

Sa dijela gdje je zaobljena četverostrana kula možete stići do  platoa na kome se nalazi kasarna, odakle, pored kvadratne četvorostrane kule vode kamene stepenice do kapije Gornjeg Grada odnosno Srebreničke citadele.

Citadela je ime koje označava najsnažnije utvrđeni, uglavnom središnji dio utvrde, odnosno kule. Najjednostavnije rečeno prostor smješten unutar grada, a opet na neki način izdvojen od svega ostalog.

U citadeli se nalazi manji dvorac, pored koga je na vrhu stijene iznad ulazne gradske kule-kapije smješten veliki okrugli četvorostrani Donžon – a to je najjača kula u tvrđavi, i označava posljednje mjesto odbrane.

gradina srebrenik – srednjovjekovna tvrđava koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim
Gradina Srebrenik  je sagrađena na visokoj, strmoj i po mnogima ne baš  nepristupačnoj stijeni

Treća kula (kula III) se sjeveroistočnim kutom nastavlja na zapadni zid obora.  Bitno je napomenuti da je pravokutne osnove, dimenzija 6,70×7,50 m, a u njoj se nalazi cisterna – odnosno između ulaza u gornji dio grada i kule IV nalalazi se cisterna.

Po zauzeću  grada Srebrenika ovdje su Osmanlije sagradile džamiju, te postoje podaci da je čak krajem 19. stoljeća ova zgrada  bila aktivna.

Četvrta Kula IV (glavna kula) nalazi se na najvišem dijelu grada, ima osnovu u obliku nepravilnog kruga, a njena unutrašnjost je veličine 4,8×5,2 m, dok su  temelji zidova  debljine do 2,85 m.

Kao što je navedeno u ovom članku, možete pregledavati svoj izbor dostupnih ponuda za pametne telefone i vrhunske marke te istražiti cell phone planove usluga koji najbolje odgovaraju vašim potrebama.

Osim prizemlja postojala su još dva sprata, razdvojena drvenom konstrukcijom

U sklopu Gradine je stambena zgrada i zajedno sa glavnom kulom predstavlja središnji objekt grada.

gradina srebrenik – srednjovjekovna tvrđava koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim
Gradina Srebrenik – Srednjovjekovna tvrđava koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Postoje nagađanja da je u osmanskom periodu  služila za smještaj posade. Pregradnjom u 18. stoljeću nestalo je srednjovjekovnih tragova.

Postoji podatak da su bedemi grada i vanjski dijelovi zidova svih kula i obora, koji su zajedno sa bedemima činili obrambeni omotač grada – debeli oko 1,5 m.

gradina srebrenik – srednjovjekovna tvrđava koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim
Gradina Srebrenik prvi put je pomenuta 1333. godine

Ko je izgradio Gradinu Srebrenik?

Mnogo su nagađanja što se tiče pouzdanog podatak ko je zapravo izgradio Gradinu u Srebreniku. Neka od njih su legende i priče u narodu koje nisu pouzdan izvor. Neki od historičara i istraživača su mišljenja da su Gradinu u Srebreniku izgradili Mađari dok su vladali banovinom Bosnom, a to je bilo u XIII vijeku.

U nekim od historijskih dokumenata postoje bilješke da je  ugarski kralj 1464. godine osnovao dvije banovine, u Jajcu i Srebreniku, kako bi zaustavio osvajački pohod Turaka.

Bez obzira na to, nakon 55 godina Gradinu u Srebreniku su osvojili turci, a današnji izgled je zapravo još iz vremena dok su oni vladali. Turci su gradinu u Srebreniku koristili 300 godina, od 1519. do 1835. godine.

 Prvo spominjanje  Gradine Srebrenik

Gradina Srebrenik prvi put je pomenuta 1333. godine.  Bio je to  15. februar  1333. godine, a u to vrijeme grad Srebrenik bio je u vlasti bosanskog bana Stjepana II Kotromanića 1322-1353.

Tada je bosanski vladar, ban Stjepan II Kotromanić potpisao povelju sa Dubrovačkom Republikom o iznajmljivanju Stona, Pelješca, te pojedinih dijelova Dubrovačke Republike. Spomenut je u pisanim izvorima, a postoje razni historijski podaci o tome.

Sve se dešavalo u podgrađu Srebrenika, kada je ban  primio poslanike Dubrovačke republike, pa im tom prilikom potvrdio pravo posjeda u Stonskom ratu (Pelješcu), “za sva vremena” – kako on to kaže u svojoj Povelji.

Prema nekim navodima, Stjepanu II Kotormaniću  rodio se tada  i sin, što je bio dodatni razlog  za slavlje.

gradina srebrenik – srednjovjekovna tvrđava koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim
Gradina Srebrenik – Srednjovjekovna tvrđava koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Gradina Srebrenik tokom vladavine Stjepana II Kotormanića

Prema historijskim podacima Stjepan II Kotromanić rođen je 1295. godine, a preminuo je  1353. u septembru. Poznati su podaci da je Stjepan II Kotromanić najstariji  sin Stjepana Kotromanića i srpske princeze Jelisavete Nemanjić, kćerke kralja Dragutina. Za vrijeme vladavine Stjepana II Kotormanića zabilježena je najveća ekspanzija bosanske banovine. Zahvaljujući potezima i vezama njegovog strica Stjepana II, njegov nasljednik Tvrtko I Kotromanić napravio je najjaču samostalnu državu Bosnu.

Gradina Srebrenik je prvi put pomenuta u vrijeme vladavine Stjepana II Kotormanića, u njoj su se odvijali važni događaji, potpisivane povelje, a prema nekim navodima tu se rodio i sin Stjepana II Kotormanića.

Dolazak Osmanlija u Gradinu Srebrenik

Dolaskom Osmanlija u gradini Srebrenik  smještena  je stalna vojna posada koja je sredinom 16. stoljeća imala 48 mustahfiza (posadnika). Posadom kroz osmanski period zapovjedaju dizdari uz pomoć serbuljuka i ćehaja.

Od 16. stoljeća pod Srebrenikom se razvija bitno naselje, Beg Konak, dio gdje je bio  upravnik ovog kraja.

Utvrda Srebrenik od 18. stoljeća ulazi u sastav Kapetanije Gradačac. Utvrda je dograđivana nekoliko puta  1756. i 1777. godine.Godine 1833. godine Srebrenik posjeduje 7 topova, ali  ubrzo je i napušten.

Prvi osmanski defteri, knjige, zatiču u Srebreniku, pored varoši grada Srebrenika, još jednu gradsku mahalu, a unutar zidina nalzila se  džamija. Sama Gradina je uglavnom orijentalnom ambijentu od 1518., 1519. godine kada je i došla pod osmansku vlast.

Važan historijski događaj na Gradini Srebrenik

Za Gradinu u Srebreniku veže se i jedan važan historijski događaj.  Mađarski kralj Lajoš je na ovim prostorima doživio jedan težak poraz. pPred toga je izgubio ugarski državni pečat, a to je tada značilo da mora biti obavljena ponovna potvrda svih ugovora koji su ovjereni tim pečatom.

Obnova Gradine Srebrenik i mosta

Gradina Srebrenik je pod zaštitom još od 1962. godine, kada je upisan u Registar nepokretnih spomenika kulture Bosne i Hercegovine, a nakon toga su krenule i značajne obnove. Godine 1954. poduzeti su pripremni radovi a 1955. godine izvršeno je uređenje i zaštita stambene zgrade. Od 1975. do 1978. godine izvršena je zaštita svih objekata na Starom gradu i sagrađen novi most za prilaz gradu. Most je obnovljen i uređen 2003.-2004. godine a prije nekoliko godina izgrađen je najnoviji pristupni most gradu (Gradini) Srebrenik preko kojeg se dolazi do glavne kule. Iako izgleda malo strašno, most je danas siguran za prelazak.

Uloga i značaj Gradine Srebrenik u 21. vijeku

Današnji  izgled gradine Srebrenik zapravo je ostavština Turaka koji su je koristili skoro 300 godina, od 1519. do 1835. godine, a naravno da su je vremenom dorađivali spram svojih potreba.

Gradina Srebrenik predstavlja jedan od  je najočuvanijih srednjovjekovnih gradova u Bosni, najočuvaniji primjerak arhitekture toga doba, kako pojašnjavaju neki od historičara.  Međutim zanimljiv je podatak da nije bilo arheloških istraživanja, i da bi ona svakako dala odgovore na to ko je ustvari i kada izgradio GradinuSrebrenik.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2004. godine, proglasila je “Historijsko područje – Stari grad Srebrenik u Srebreniku”, nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Spomentu ćemo da Nacionalni spomenik čine: zidine starog grada, ruševine detaširane kule i most. Spomenik je arheološki neistražen i predstavlja potencijalno nalazište (arheološki rezervat) pokretnog arheološkog materijala, koji će svakako vjerujemo biti istražen.

(Foto: visitbih.ba, bastina.ba, razglednica.ba)

Pročitaj i ovo:

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU