back to top

Sanel Redžić – Tuzlak koji je stvorio ime na svjetskoj muzičkoj sceni

Sanel Redžić tuzlanski gitarista svjetskog glasa

Sanel Redžić važi za perspektivnog mladog gitaristu. Mnogi kritičari i ljubitelji klasične muzike smatraju da ga čeka uspješna svjetska karijera.

sanel redžić – tuzlak koji je stvorio ime na svjetskoj muzičkoj sceni

Uz raznolik i zavidan repertoar stvorio je veliko ime na svjetskoj muzičkoj sceni.

Rođen je 25. jula 1988 godine u Tuzli. Ljubav prema gitari i muzici  je imao još od malih nogu.

Sa osam godina upisao je Osnovnu muzičku školu u Tuzli gdje je počeo učiti svirati gitaru. Svoje školovanje je završio u klasi Predraga Stankvoića gdje je imao najviše ocjene.

Svoje dalje muzičko obrazovanje nastavlja na Muzičkoj akademiji ” Franz Liszt” u Weimaru. Na prestižnoj muzičkoj akademiji imao je priliku da studira kod Thomasa Mullera – Peringa i Ricarda Gallena.

Sanel Redžić za vrijeme studiranja u Njemačkoj  pohađao je masterklase kod raznih profesora gitare poput  Costasa Cotsiolisa, Williama Kanengisera, Judicael Perroya, Dejana Ivanovića, Darka Petrinjaka, Denisa Azabagića, Jorgosa Panetsosa, Thomas Offermana i mnogih drugih.

Tokom obrazovanja stekao je zavidno muzičko znanje koje će mu pomoći kasnije u karijeri.

Sanel Redžić imao 1000 nastupa širom Evrope

U dosadašnjoj karijeri Sanel je učestvovao na preko 1000 nastupa i solo koncerata u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji  ali i u državama poput Austrije, Njemačke, Švicarske, Španije, Italije, Grčke, Francuske i mnogim drugim evropskim državama.

Također, imao je priliku svirati pred publikom u Kini, Indiji, Japanu i Sjedinjenim Američkim Državama.

Nastupanjem u raznim dijelovima svijeta stvorio je internacionalno ime i karijeru, te internacionalnu publiku upoznao sa svojim izuzetnim muzičkim talentom.

Svirao je na poznatim svjetskim binama kao što su Concertgebouw Amsterdam, Tokyo Bunka Kaikan Recital Hall, Hakuju Hall te Yamaha Hall, National Philharmonic of Ukraine, Philharmonic Paul Constantinescu Ploiesti i mnogim drugim.

Brojne nagrade i priznanja

Sudjelovao je na mnogim internacionalnim takmičenjima gdje je osvojio mnoge nagrade i priznanja važne za svoj rad.

Popularna muzička takmičenja poput Tokyo i Tychy,  „Forum Gitarre Wien“, Markneukirchen, Changsha u Kini, „Anna Amalia“ Weimar, Fernando Sor Rim, Emilio Pujol Sassari, Iserlohn, „Andres Segovia“ Velbert, Kutna Hora, „Guitarmania“ u Lisabonu ili „Guitar Art Festival“ u Beogradu,  su samo neka na kojima je osvojio nagrade i priznanja.

sanel redžić
Sanel Redžić virtuoz na gitari

Bio je i član žirija na brojnim takmičenjima za mlade gitariste i uz to održava masterklase. Za vrijeme svoje dosadašnje karijere snimao je CD – ove u Sarajevu ali i u Lajpzigu. Uz  to, Sanel Redžić je svirao sa orkestrima i snimao za mnoge radio i TV stanice.

Poznati Tuzlak, svojim kvalitetnim radom, u dobrom svjetlu predstavlja bosansohercegovačku muzičku scenu diljem svijeta.

Pročitajte i o ovim poznatim Tuzlacima:

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU