back to top

Ljeto u Tuzlanskom Kantonu: 10 destinacija za posjetiti

Ljeto u Tuzlanskom kantonu mora se iskusiti jer ljepota ovoga dijela BiH je jedinstvena.

Ako provodite ljeto u Tuzlanskom kantonu onda morate posjetiti Kulu Zmaja od Bosne u Gradačcu, Hotel Senad od Bosne kod Lukavca, Panonska jezera u Tuzli, jezero Sniježnica u Teočaku.

Izdvojili smo 10 destinacija na području Tuzlanskog kantona koje možete posjetiti ovog ljeta. Tu su lokacije na kojima možete prenoćiti, jesti, popiti kafu, kupati se, šetati, imati piknik i slično.

Tu su i Zlaća Banovići, Kula u Srebreniku, Hotel Mellain, izletište Muška Voda kod Kladnja i Jezero Modrac. Ova mjesta su odlična za ljetne dane, sa porodicom ili prijateljima. Bez obzira kako ste planirali ovo ljeto, neke od ovih destinacija svakako vas mogu zainteresovati.

Zavisno od vaših potreba odaberite za sebe neke od predloženih lokacija. Bez obzira da li živite u okolini Tuzlanskog kantona ili ste tursit, na ovoj listi ćete pronaći sve što vam treba.

kako je gradacac dobio ime
Ljeto u Tuzlanskom Kantonu: 10 destinacija za posjetiti

Kula Zmaja od Bosne Gradačac

Kula Zmaja od Bosne ili Kula Huseina kapetana Gradaščevića je idelno mjesto koje možete posjetiti čak I tokom toplih ljetnih dana. U Kuli Zmaja od Bosne možete posjetiti restoran, uživati u raznim delicijama, osvježiti se, obići kulu.

U Kuli Zmaja od Bosne možete iznajmiti apartmane, a većina njih je ustvari uređena u starom bosanskom stilu, pa tako možete doslovno prenoćiti u bosanskoj sobi.

Iz soba se pruža prelijep pogled na okolna sela u Gradačcu u kojem možete uživati dok boravite u Kuli Zmaja od Bosne.

Pored Kule Zmaja od Bosne nalazi se gradski park koji tokom ljetnih dana pruža hladovinu, te se možete odmoriti na klupama i nastaviti razgledati ovaj vezirski grad.

Gradski park je jedan od razloga zašto trebate posjetiti Gradačac.

Od Kule Zmaja od Bosne je lako i pristupačno doći do svih drugih mjesta, restorana, marketa, radnji i slično tome.

Ukoliko želite da idete negdje, sami, sa porodicom, ili prijateljima, onda će vašem odmoru zasigurno Kula Zmaja od Bosne u Gradačcu dati poseban dašak tradicionalnog stila i učiniti ovo ljeto nešto drugačijim.

Hotel Senad od Bosne

Hotel Senad od Bosne se nalazi nedaleko od centra grada Lukavca, u naselju Prokosovići. Hotel Senad od Bosne pruža lijep ugođaj, u opciji imate nekoliko soba zavisno od vaših potreba. Većina soba ima pogled na prelijepo i prostrano jezero Modrac.

Jezero, koji se nalazi  odmah preko puta ovog hotela, s tim da se nalazi nešto niže, a do njega vode stepenice, te nije vidiljiv odmah sa puta.

Ovaj moderno uređen restoran nudi preukusna jela, ali i standardne napitke poput kafe u kojoj možete uživati. Tokom ljetnih dana ovdje svakako možete poručiti hladnije napitke, sladoled i slično.

Osim toga, tokom ljeta možete sjediti vani, odmah do jezera, što će vam dati nevjerovatan osjećaj.

Nažalost, jezero Modrac nije preporučeno za kupanje tokom ljetnih dana, ali svakako da možete obići jedan mali dio, prošetati ili iznajmiti čamac za vožnju jezerom što svakako koriste turisti ali i lokalno stanovništvo koje stanuje u okolini hotela i restorana. 

ljeto u tuzlanskom kantonu: 10 destinacija za posjetiti
Hotel Senad od Bosne nalazi se nedaleko od centra Lukavca.

Panonska jezera u centru grada

Panonska jezera u Tuzli su već godinama nezaobilazno mjesto mnogih Tuzlaka, ali i turista sa svih strana. Kompleks Panonska jezera posjeduje 2 jezera, bazene, slapove i vodopade.

Panonska jezera su specifična jer se nalaze skoro pa u centru grada, u blizni gradskog parka i Trga Slobode u Tuzli.

Na Panonskom jezeru možete provesti ljeto po pristupačnim cijenama, a u blizni su apartmani, hoteli i ostale vrste smještaja ukoliko boravite duže. Panonska jezera su postali sinonim za ljeto u Tuzlanskom kantonu.

Tokom ljetnih dana kompleks Panonskih jezera pute prepun ljudi. Slana voda privlači sve veći broj turista koji dolaze iz zdravstvenih ili drugih razloga.

Salinitet vode, koja se crpi s dna nekadašnjeg Panonskog mora, kreće se od 35 do 40 gr/l što nadmašuje i salinitet Jadranskog mora, a prosječna temperatura je 28-29 C’.

Odmah iznad Panonskog jezera nalazi se Šetalište Slana Banja, a u blizni mnogo sadržaja, ako što su parkovi, trg, marketi, radnje, restorani, caffe i slično.

ljeto u tuzlanskom kantonu
Ljeto u Tuzlanskom kantonu provedite na Panonskim jezerima

Jezero Sniježnica Teočak

Jezero Sniježnica nalazi se u Teočaku. Ovdje tokom ljetnih dana dolazi dosta lokalnog stanovništva na kupanje, a nerijetko su tu i ljudi iz drugih gradova. Nalazi se 30 kilometara udaljenosti od Tuzle.

Jezero Sniježnica je okruženo prirodnim krajolikom, šumom što daje poseban ugođaj pogtovo tkom vrućih ljetnih dana.

Iako ovdje nije dovoljno razvijen turizam I nema mnogo sadržaja, ipak nije loša lokacija za ljetne dane ukoliko želite kupanje u jezeru. Najveća dubina jezera iznosi 62 metara.

Na ovom jezeru se neprekidno radi na poribljavanju, pa ovdje možete i pecati. Odlika ovog jezera je mnogo čista voda u što se svakako možete uvjeriti.

Jezero Sniježnica može biti idealan izbor za ljetne dane, piknik, porodična okupljanja, roštilj, kupanje ili pecanje.

Jezero Sniježnica u Teočaku svakako ima veliki potencijal za razvoj, dodavanje još sadržaja, poribljavanje I slično tome –  što bi u budućnosti doprinijelo tome da ovo mjesto postane jedno od posjećenijih.

Izletište Zlaća Banovići

Izletište Zlaća kao i istoimeni hotel nalazi se na području Tuzlanskog kantona, u mjestu Banovići- a nedaleko od Tuzle, svega nekih 40 kilometara.

Ovo mjesto je idealno za ljetne dane, jer ste doslovno u šumi, hladu, gdje je čist zrak. Ako ovo ljeto više birate šumske predjele onda bi ovo mjesto u Banovićima moglo biti vaša naredna destinacija.

Tu je Hotel “Zlaća” gdje možete prenoćiti, jesti ili popiti kafu. U blizni se nalazi igralište i sadržaj za djecu. Osim toga u blizni ovog mjesta je i planinarski dom.

Ono što još možete vidjeti u ovom prirodnom okruženju jeste rijeka Oskova, kao i izletište Mačkovac.

Ovdje možete napraviti piknik ili šetati rano ujutro i predveče. Mjesto će vas oduševiti jer je prava prirodna oaza i odmoriti ćete se od gradske gužve i buke.

Zelenilo, prirodno okruženje, zvuk prirode i ptica – ako je ovo ono što želite tokom ovog ljeta onda se zaputite prema Zlaći Banovići koja se nalazi nedaleko od Tuzle.

ljeto u tuzlanskom kantonu
Ljeto u Tuzlanskom kantonu provedite na izletištu Zlaća

Kula Srebrenik

Ako provodite ljeto u Tuzlanskom kantonu onda je Kula u Srebreniku nezaobilazna stanica. Kula u Srebreniku je lijepo historijsko mjesto za posjetiti tokom ljeta, a ugodnije je svakako da to bude u jutarnjim ili predvečernjim satima.

Kula u Srebreniku se nalazi na uzvišenju I do nje možete doći seoskim putevima od centra Srebrenika.

Nalazi se u naselju Gornji Srebrenik, općina Srebrenik.

Udaljenosti je 5 kilometara od magistralnog puta Tuzla-Županja.Od Tuzle do Srebrenika potrebno je oko 45 minuta vožnje, na semaforu u Srebreniku treba skrenuti desno, te se voziti još oko 5 kilometara do kule.

Ulaz je u prosjeku 2 KM, ali ta cijena može biti nešto drugačija, što svakako trebate provjeriti prije samog dolaska u Srebrenik.

U unutrašnjosti ove kule kriju se mnoga mjesta I nešto manje kule. Tu su kapi kule, Donji Grad, kao i četverosatna kula kapija. Tu su najsnažnija utvrđenja koja se nazivaju citadele.

U citadeli se nalazi manji dvorac, pored koga je na vrhu stijene iznad ulazne gradske kule-kapije smješten veliki okrugli četvorostrani Donžon.  Donžon je inače najjača kula u tvrđavi, i obilježava posljednje mjesto odbrane.

Pogledajte kako kula u Srebreniku izgleda iz zraka.

Hotel Mellain Tuzla

Prelijep i moderan hotel Mellain je omiljeno turista koji dođu posjetiti Tuzli. Hotel Mellain u Tuzli pruža moderno uređen smještaj, restoran, caffe, a u samom ulazu u hotel također možete sjesti I popiti kafu.

Hotel Mellain nudi nekoliko vrsta smještaja. Hotel Mellain ima 128 soba, 16 apartmana, jedan predsjednički apartman i jedan apartman za osobe s invaliditetom.  

Važno je napomenuti da se hotel Mellain nalazi na listi najboljih hotela u Tuzli.

Tu se nalazi teretana, bazen, market, restoran, caffe i mnogi drugi sadržaji.

U sklopu samog kompleksa su I stanovi koji se mogu kupiti ili iznajmiti, a sav sadržaj poput restorana, caffe, marketa – dostupan je bez da morate  izlaziti iz hotela.

Konferencijska dvorana ovog hotela koncipirana je da zadovolji potrebe najviših standarda u području konferencija, seminara, stručnih predavanja i javnih govora, te je moderno opremljena i dizajnirana. Kapacitet od 440 osoba čini ovu atraktivnu dvoranu posebnom za razne događaje

Izletište Muška Voda Kladanj

Izletište Muška voda je kod istoimenog hotela i izvora Muška voda. Okruženo je prirodnom, čistim zrakom i prava je oaza mira. Tu se nalazi i izletište Bebrava.

U neposrednoj blizini hotelskog kompleksa Muška voda nalazi se i šumsko jezero „Gorsko oko” u narodu poznatije kao Paučko jezero.

Ukoliko želite šetnju ili piknik onda onda posjetite ovo mjesto kod Kladnja.

ljeto u tuzlanskom kantonu: 10 destinacija za posjetiti
Ljeto u Tuzlanskom Kantonu: Prelijepo jezero Modrac

Jezero Modrac Lukavac

Jezero Modrac je najbolje pristupačno i uređeno gdje je naselje Prokosovići koje pripada gradu Lukavac, a nalazi se nedaleko od grada Tuzle.

Ovdje možete šetati uz jezero, jesti u restoranu Robinzon ili restoranu Jezero. Osim toga tu je smještaj poput hotela Senad od Bosne.

Na jezeru Modrac također ovo ljeto možete pecati,a u blizni je izletište “Sajla” pored nekadašnje stare sajle, odnosno mosta.

Izdvajamo za vas

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU