U Crnoj Gori promovisana zbirka pjesama ”1001 sevdalinka i pjesme za sva vremena”

Izvor: Knjiga.ba Pregledano: 157 Postavljeno

Zbirka pjesama rdquo;1001 sevdalinka i pjesme za sva vremenardquo;, autora profesora Scaron;ahbaza Jusufovića, promovisana je u Centru za kulturu Bijelo Polje (Crna Gora), u okviru pratećeg programa XV Internacionalnog festivala tamburaških orkestara.
U želji da sačuva sevdalinku od zaborava, profesor muzike iz Tuzle, Scaron;ahbaz Jusufović, uspio je da objavi dvotomnu zbirku, koja sadrži 1.040 sevdalinki, narodnih bosanskohercegovačkih i sandžačkih pjesama.
rdquo;Na ovoj zbirci sam radio 50 godina, počeo 1966. godine, još kao srednjoškolac i student, a završio sam je 2015. Cilj mi je bio da sakupim najbolje sevdalinke, sa najboljim tekstovima, melodijama i aranžmanima, kako se ne vi skrnavile i mijenjale, već ostale u izvornom obliku. Ja sam veliki zaljubljenik u sevdlinku, potičem iz muzičke porodice i to je ono što sam naslijedio, a ovaj je još jedan način na koji sam iskazao tu ljubavrdquo;, istakao je autor, dodajući da je birao pjesme sa najljepšim tekstovima i porukama, najrazvijenijim melodijama, te najbogatijim harmonskim podlogama.
Jusufović je podsjetio da je zbirka pjesama rdquo;1001 sevdalinka i pjesme za sva vremenardquo; promovisana dva puta u Sarejeva i jednom u Tuzli, naglašavajući da ovo predstavljanje dodatno dobija na značaju, jer je dio programa XV Internacionalnog festivala tamburaških orkestara.
Kompozitor Asim Horozić, koji je ujedno i recezent zbirke rdquo;1001 sevdalinka i pjesme za sva vremenardquo;, iskazao je oduševljenje ovim jedinstvenim muzičkim projektom.
rdquo;Ova zbirka ujedno predstavlja i podsjetnik za sevdalije, da sevdalinke ne bi smetnuli s uma kao i edukativno štivo, koje će poslužiti mnogima za dalji rad i očuvanje sevdalinke, kao i pružiti mogućnosti za njeno dalje proučavanje, a svakakao će i meni poslužiti za nova djela. Ova ogormna zbirka nas uči o našoj pravoj, urbanoj varoškoj pjesmi, čuva od uticaja ruralne interpretacije i zahvaljujem se profesoru Scaron;ahbazu Jusufoviću koji je svoje poznavanje sevdaha pretvorio u biser knjigurdquo;, kazao je Horozić.
Promocija ove zbirke održana je 25. novembra prošle godine u prepunom BKC-u u Tuzli, kada je ova ustanova proslavila 20 godina postojanja. Podršku ovom projektu od samog početka daje Vlada TK. Treba reći da je BKC TK Tuzla izdavač ovog vrijednog djela, a promotor u Crnoj Gori bio je i direktor BKC-a Edis Bajić.
(Nezavisni.ba/Radio Bijelo Polje) nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message