Jezero Sniježnica u Teočaku: Odlično mjesto za ribolov, izlet ili kupanje

Oduševit će vas prirodno okruženje, obala, čistoća jezera, pozitivna energija. Ukoliko uskoro planirate neki izlet, svakako razmislite da posjetite jezero Sniježnica u Teočaku, u Tuzlanskom kantonu.

Jezero Sniježnica nalazi se u Teočaku, u istoimenom naselju. Jezero Sniježnica je prelijepo jezero uokvireno prirodnim krajolikom i seoskim naseljima.

Ako se pitati gdje u proljeće, ljeto ili jesen na izlet, u prirodu ili kupanje, sjetite se jezera Sniježnica u Teočaku.

Iako se nalazi u malom mjestu, ipak nije neposjećeno. Tu su kupači, ribolovci, aktivisti, porodična okupljanja. 

Ovo jezero je omiljena destinacija mladim ljudima, aktivistima, a najviše ribolovcima. Iako je prelijepa lokacija, još uvijek nije dovoljno razvijen turizam na ovom mjestu.

Jezero Sniježnica u Teočaku ima ogroman potencijal za rast i razvoj kako bi lokalnom stanovništvu i turistima ponudila odličan provod i rekreaciju.

Ovo jezero u Teočaku se redovno poribljava što posebno raduje ljude koji vole pecati ribu. Zanimljivo je da su upravo na ovoj lokaciji viđeni primjerci riječnog raka, kao i školjke.

Jezero Sniježnica i rijeke koje se ulivaju u njega se odlikuje iznimno čistom vodom.

Izlet i kupanje na jezeru Sniježnica u Teočaku

Jezero Sniježnica je idealno mjesto za odmor, kupanje, šetnju ili roštilj. Iako nije dovoljno razvijeno ipak bilježi veliki broj posjeta. Ovo mjesto je često zaboravljeno kada se spominju jezera i kupališta, a voda u jezeru je čista.

Kada je ljetni period na jezeru se može vidjeti mnogo ljudi, porodica, aktivista, na kupanju, pecanju ili u čamcu na jezeru.

Pogled na jezero i okolne šume i prirodu je nevjerovatan i odlično je mjesto opuštanja.

Na jezeru Sniježnica nažalost trenutno ne postoji ozbiljno organizovan turizam, ali postoji itekako ogroman potencijal za to. Jedino postoji  izletničko i sportsko-ribolovni turizmu.

Na jezeru Sniježnica u Teočaku ne postoje uređene plaže sa spasilačkom službom. Samo je jedan ugostiteljski objekat  na ovom jezeru, ali svakako da se svi nadaju da će ovo prerasti u nešto više.

Bez obzira na sve, na jezeru Sniježnica je zabilježen  sve veći broj kupača i izletnika iz čitave regije.

Okolina oko jezera Sniježnice je prelijepa. Tu su  uređeni voćnjaci i sjenokosi, ogromna seoska imanja, prirodni krajolik i šume.

Postoji priča da su sportski ribolovci, koji uglavnom jako često borave na Sniježnici, vidjeli u jezeru i primjerke riječnog raka, što potvrđuje da je jezerska voda Sniježnice u Teočaku mnogo čista.

Na obali jezera Sniježnica se može vidjeti mnogo ljuštura riječnih školjki, što je još potvrda da je voda rijeke Rastošnice, koja se ulijeva u ovo jezero, zaista čista.

jezero snijeznica

Sniježnica je vještačko jezero u Teočaku

Sniježnica je vještačko akumulaciono jezero koje se nalazi u Teočaku, u istoimenom mjestu Sniježnica.

Jezero Sniježnica se nalazi u Tuzlanskom kantonu 30 kilometara od Tuzle i idealno je mjesto za ljubitelje prirode, ribolovce I one koji vole kupanje u jezeru.

Jezero Sniježnica ukupnu površinu od 1,72 hektara. Zanimljivo je da je njegova najveća dubina 62 metra, širina 1,07 kilometara te dužina 3,45 kilometara. Ovo vještačko jezero kompletan kraj snabdijeva vodom.

Sniježničko jezero se nalazi na entitetskoj granici između Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, a izgrađeno je prvenstveno za potrebe termoelektrane u Ugljeviku. Jezero Sniježnica se puni vodom iz Rastošničke rijeke, a voda se ispušta u rijeku Janju.

Ovo jezero je prelijepo, i stalno se poribljava te je zbog njega ovaj kraj poznat i po sportsko-ribolovnom turizmu.

Među ribama koje se mogu uloviti u ovom jezeru ističu se škobalj, klijen, šaran, štuka, pastrmka, ali i som i mnoge druge

Ovo je odlična prilika za sve koji se bave ribolovom. Ovdje mnogi dolaze na pecanje, kampovanje i slično.

Pogledajte kako izgleda iz zraka prelijepo jezero Sniježnica!

Kako je nastalo Jezero Sniježnica u Teočaku?

Izgradnja termoelektrane u Ugljeviku je počela 1979. godine, a  tada je bila velika potreba za ogromnim količinama vode za rad postrojenja termoelektrane. Zbog toga je počela akumulacija jezera Sniježnica.

Na nekih 10-ak kilometara od objekta termoelektrane, uzvodno rijekom Janjom, u selu Sniježnica izgrađena je brana na Rastošničkoj rijeci.

Većim dijelom jezero se nalazilo na površini tadašnje opštine Ugljevik, ali jedan dio jezera je zahvatao i dijelove opština Zvornik i Lopare.

Dijelovi sela Sniježnica (tada opština Ugljevik, sada opština Teočak) i Rastošnica (tada opština Zvornik, sada opština Sapna) su morali biti iseljeni.

Pored privatnih objekata, i crkva u Rastošnici (izgrađena 1972. godine) je djelimično potopljena i još uvijek se nalazi u priobalju jezera.

jezero snijeznica
Prekrasno jezero Sniježnica

Ribolov na jezeru Sniježnica u Teočaku

Ako volite pecati ribe i uživati u prirodi onda je jezero Sniježnica savršena za vas. Ukoliko ipak niste ribolovac ali znate nekoga ko jeste, onda se svakako sjetite ovog jezera i preporučite prijateljima.

Jezero nije namjenjeno samo ribolov, već obiluje prirodnim ljepotama, čistom vodom, a često ćete naići na školjke.

Često se na jezeru Sniježnica, u organizaciji Sportskog ribolovnog društva izvršava poribljavanje jezera. Jednom prilikom je u jezerp Sniježnica ubačeno oko 7 hiljada komada razne vrste ribe.

Ubačeno je 3 700 komada šarana težine od 250 grama i 1 000 komada šarana težine od 500 do 1 000 grama. Osim toga, ubačeno je po 1 000 komada amura i soma težine od 250 grama.

Ukupna vrijednost ovog  projekta je bila  oko 23 500 KM, a finansirala ga je Elektroprivreda Bosne I Hercegovine. Samo finansiranje je zapravo naknada SRD “Šaran” za gubitak prirodnog ribljeg mrijesta, koji nastaje povlačenjem vode.

Jezero Sniježnica u Teočaku je, priznat ćete, prava oaza za ribolovce koji vole uživati i satima pecati, opustiti se uz samo zvukove prirode, vode, vjetra, ptica.

Zaista opuštajuća atmosfera može biti na jezeru Sniježnica, te svakako preporučujemo da posjetite ovo jezero, ponesete pribor za pecanje i provedete nekoliko sati ili dana opuštajući se u prirodi sa prijateljima i porodicom.

jezero snijeznica
Ako volite pecati ribe i uživati u prirodi onda je jezero Sniježnica savršena za vas!

Kamene Kugle u blizni jezera Sniježnica u Teočaku

U Teočaku postoje nevjerovatne kugle o kojima su mnogi pisali. Kamene kugle su od granita i poznato je da ih ima osam, barem onih koje su do sada otkrivene i sačuvane.

One se nalaze pored džamije tvrđave i dio su prirodno-graditeljske cjeline Starog Teočaka.

Ovaj kompleks je dosta neistražen, te ima materijala za arheološka i historijska istraživanja. Istraživači još uvijek nisu otkrili šta su tačno te kamene kugle predstavljale, te koje je njihovo porijeklo.

Mišljenja i tumačenja su da su imale vojnu, neki da su imale vjersku namjenu. Prema jednim te su kugle branitelji tvrđave spuštali niz strme litice braneći se od osvajača. Prema drugima kugle su imale ulogu  u kultu, te se povezuju s prapovijesnim periodom

Teočak je najpoznatiji po jezeru Sniježnica i historijskim događajima

Bitno je napisati nekoliko riječi o mjest Teočak gdje se i nalazi jezero Sniježnica. Teočak je u dalekoj prošlosti imao bitnu zbog svoje tvrđave i strateškog položaja.

Nažalost danas od tvrđave skoro da nema ništa, te su tu samo ostali ostaci. Pored tvrđave se nalazi džamija i nišani. Za ovu džamiju se spominje ime sultan Mehmed II.

Interesantne su priče o mađarskoj i rimskoj crkvi kao i samostanu, također u Teočaku su bile dvije nekropole stećaka Mramor i Haraci.

Teočak ima takav položaj da se iz njega vide mnoge rijeke poput Save i Drine, kao i mjesta Brčko, Bijeljina i mnoga naselja Semberije

U vremenu srednjeg vijeka promjene državnog okruženja na prostoru Teočaka bile su tolike da se teško može reći ko je ovdje bio češće vladar: Ugarski kraljevi, srpski despoti ili bosanski vladari.

Teočak se u historijskim podacima prvi put spominje oko 1432. godine  u vezi sa srpskim despotom Đurađem Brankovićem (1427-1456), kada ga on preuzima od Mađara (kada je dobio pravo da upravlja nad zapadni Podrinjem) i vrši u njemu dograđivanja.

U narodu su poznate priče o vodovodu kojim je teklo mlijeko.

 Poslije pada Bosne 1463. godine, Mađari su držali Teočak do 1521. kada su i njega zajedno sa Srebrenikom (Srebrenička banovina) zauzeli Turci.

jezero snijeznica
Teočak ima takav položaj da se iz njega vide mnoge rijeke poput Save i Drine.


Teočak je malo mjesto sa velikim potencijalom za razvoj

Iako je Teočak malo mjesto, ipak postoji određeni potencijal da u budućnosti se napravi pravo turističko mjesto, a najviše da bude prepoznato jezero Sniježnica.

Postoji mogućnost da će u budućnosti jezero Snježnica postati veoma popularno mjesto, pogotvo među mladim ljudima, te da će svake godine biti sve više kako bosanskoercegovačkog stanovništva tako i turista.

Potrebno je da bude više sadržaja za opuštanje i zabavu u blizni jezara Sniježnica, te da bude velika ponuda hrane, uslužnih objekata kako bi posjetioci imali potpun ugođaj.

Osim toga potrebno je više promovisati ljepote jezera Sniježnica u Teočaku na društvenim mrežama, bosanskohercegovačkim portalima, televiziji.

Kada je ljetni period svi tražimo mjesta za opuštanje, šetnju, kupanje, a kako ponekad vanredni uslovi ne dopuštaju putovanja van države, onda je idealna prilika da posjetimo prirodne ljepote Bosne i Hercegovine, od kojih je jedna zasigurno jezero Sniježnica.

Jezero Sniježnica u Teočaku u periodu rata

Početkom rata u Bosni i Hercegovini, jezero Sniježnica se nalazilo u zoni ratnih utjecanja, te je bila podjeljena kontrola i nadzor jezera.

Brana u Sniježnici je minirana tokom rata, te je jedan period predstavljala je prijetnju za stanovništvo u Ugljeviku.

Tada bi se u tom slučaju rušenja brane ovo mjesto našlo na direktnom putu ogromne količine vode, što bi dovelo uništenju i velikom broju nedužnih žrtava, odnsono lokalnog stanovništva.

Dejtonskim sporazumom dijelovi opština Ugljevik i Zvornik su pripali Federaciji Bosne  Hercegovine, tako da su od njih formirane dvije nove opštine Teočak i Sapna.

Jedan, manji dio jezera Sniježnica je ovim sporazumom pripao Republici Srpskoj i to u dijelu koji je i prije rata pripadao opštini Lopare.

Preporučujemo da pročitate:

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU