Vujošević: Između bubrega i košarke, birao sam reprezentaciju, želim da i igrači urade tako

Izvor: Oslobođenje Pregledano: 30 Postavljeno

Selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj pres konferenciji u hotelu Holiday rekao da je naša selekcija oslabljena u trećem ciklusu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kini 2019. godine

- Povod ove konferencije je ulazak u treći ciklus kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, ali još više problemi na koje nailazimo u ovim momentima koji je odlučujući kada je u pitanju sljedeći završni stepen takmičenja za Svjetsko prvenstvo, rekao je u uvodnom obraćanju Duško Vujošević, a više o povredama u našem nacionalnom timu možete pročitati ovdje.


- Ovo je Sizifov posao, teže je nego prošle godine kada su samo ovi klinci ostali i uspjeli da se izbore za plasman u ovaj krug kvalifikacija. Zdravstveni bilten je loš. Nisam ovo sve nabrojao da bih sebi pravio alibi, moj san je bio da se reprezentacija skupi u najjačem sastavu i da pobijedimo tu Francusku koja dolazi u kompletnom sastavu sa NBA i euroligaškim igračima. Ja ne odstupam sa svog mjesta, dok sam ovdje boriću se da reprezentacija pobjeđuje, od ovog ne odstupamo. Pokušaćemo pobijediti svakog protivnika, ekipa će za mene dobiti ako da maksimum bez obzira na rezultat. Objektivno gledajući najbolja šansa da se plasiramo je da Rusija dobije Belgiju u Belgiji.


Vujošević je rekao da je ranije imao priliku da ode na transplantaciju bubrega, ali da je izabrao košarku između te dvije opcije, pa očekuje i od igrača da podnesu istu žrtvu.


- Bez obzira na jako loše organizovane termine takmičenja opet smatram, polazeći od sebe, da sam imao priliku da uđem u transplantaciju bubrega prije ovog kruga takmičenja i ja sam između bubrega i košarke, izabrao košarku. Ne znam koliko je to pametno, pogotovo u ovom kontekstu i ne znam da li bih to opet uradio. Volio bih da ovi momci između igranja za reprezentaciju, ovi počasni građani Bosne i Hercegovine, i nastupanje za reprezentaciju je dio pravljenja velike karijere, te bih volio da oni između nekih privilegija i hedonističkih obaveza daju prednost uz određene žrtve nastupu za reprezentaciju. Mi svi ovdje živimo od košarke. Svako na svoj način. Neki žive i za košarku. Veoma je važno da i novinari objektivno izvještavaju i da pišu afirmativno, te da stavljaju neku vrstu težine na taj gest otkazivanja za reprezentaciju. Ne može se desiti da se desi kontakt sa Penavom i da se pokušava da se od njega dobije odgovor oko ovog otkaza gdje se provocira da se kaže nešto protiv mene. To nije rad za košarku. Daleko od toga da meni zavisi šta Penava kaže o meni. Bosni ne trebaju drugi neprijatelji od Bosanaca. Roditelji kada pritiskaju Sinišu Kovačevića, direktoru reprezentacije da imaju veze po novinama, te nakon toga ide serija članaka na nekom sajtu. O čemu se radi? Zato što je principijelno zahtjevao da igrač dođe na pripreme. Je li to atmosfera u kojoj treba da radimo, pitao se naš selektor i dodao:


- Jako bih volio da Musa napravi dobar posao i da bude visoko plasiran na draftu, te da se nastavlja njegov razvoj. Ali šta to znači, ako on ode u NBA, neće moći da učestvuje u reprezentativnim akcijama. Navijao sam da Budućnost dobije Zvezdu i to nam je donijelo da Nemanja Gordić neće moći igrati za reprezentaciju zbog nastupa u Euroligi. Šta je tu je. Priča oko Amerikanca. Je li zna neko nekog kvalitetnog igrača koji bi došao u BiH da igra za nas iz ljubavi. Svako ko je došao ovdje, ima interes da igra jer dobije evropski pasoš i ima veću mogućnost da igra u evropskim klubovima. Pokušavamo da nađemo rezultate, oko Wilbekina upetljala se turska federacija, a oko Adamsa, menadžer Rade Filipović je rekao da ga zove Detroit i da ostavlja sve. To nije do nesposobnosti Saveza.


Još je bilo riječi o prijetnjama upućenim našem direktoru reprezentacije Siniši Kovačeviću, te je zamolio da se ova situacija ne čini još težom.


- Zašto je Siniša Kovačević kriv? Ne razumijem. Moramo naći 12. igrača za dva dana da možemo da trenira jer nisam rekao za Alibegovića da kasni dva dana zbog neke povrede. Najmanji je problem da se ja sklonim sa ovog mjesta, pa da ovi što sjede po kafićima i kafanama dođu da vode ove igrače. Ne kreće se od nule nego od minus deset, pa bi bilo lijepo da se ova situacija ne čini još težom, dodao je selektor i nastavio:


- Za uspjeh ovog prozora ili neuspjeh biću zaslužan ja, te igrači koji su prisutni, ali i oni koji nisu tu.


- Mislim da je Penava morao shvatiti prioritet na dolazak u reprezentaciju, a ne na završetak školovanja. Da li je Gordić mogao da stegne zube i da dođe od prvog dana da trenira ovdje iako je stvarno potrošen, ali eto, opet će doći. Musa sigurno nije mogao doći odmah na pripreme jer ima realne šanse da bude izabran na draftu. Da li je normalno da ove godine bude na draftu, to je druga stvar, ali kada je već procijenio, mora biti gore. Prema starijim igračima imam stepen tolerancije više, ali generalno ne znam ni kakva je situacija Nedima Buze. U poštenje njega i Darija Giergije ne sumnjam. Nisam se čuo sa njim, moram da se čujem s njim. Praktično trebalo bi da se prozori postavljaju kad se igrači mogu da odazovu, da ne stavljaju prioritet na neku drugu stvar.


nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message