back to top

Čaršija Živinice koju treba doživjeti: Bulevar, Sebilj česma i moderna fontana

Čaršija Živinice odiše toplinom, užurbanim životom i zanimljivostima

Živinice nisu veliki grad u Tuzlankom kantonu, ali odišu toplinom, često i gužvom u čaršiji, užurbanim životom, a tu je i nezaobilazno ispijanje kafe “na bulevaru”. Gradski bulevar prepoznat ćete po redu kafića, gužvi, kao i po Sebilj česmi i modernoj fontani. U blizini je džamija, zgrada Opštine kao i kameni naziv “Živinice” pored kojeg se možete fotografisati.

U blizini možete svratiti u dva manja parka, ali uređena, sa spomenicima, sadržajem za djecu i klupama.

Čaršija ima posebnu energiju koju trebate doživjeti. Ljeti se ovdje sjedi satima u ljetnim baštama po čitavoj čaršiji, a zimi se svi ušuškaju u kafiće, restorane ili nargila barove.

Tokom ljetnih noći bude dosta više građana na bulevaru i grad je nekako življi, održavaju se mnoge manifestacije i događaji koji građane Živinica izmame u čaršiju. Tada je grad više “bučan”, užurban i poželite da ljeto traje zauvijek.

Rečenicu “Trebamo na kafu” ćete često čuti u živiničkoj čaršiji,  koju izgovaraju osobe koje se dugo nisu srele. Kafa je izgovor za duge razgovore, opuštanje, šetnje, predah od posla i obaveza.

Živinice treba doživjeti.

Čaršija Živinice

U čaršiji se nalazi  zgrada Gradske uprave i Džamija, a kako je ovo manje mjesto, u blizini ćete naići i na policijsku stanicu, dom zdravlja, poštu, srednju mješovitu školi kao i Gimnaziju.

Živinice imaju svoju čaršijsku pijacu, koja se nalazi nedaleko od mještovite srednje škole, a u blizini je glavna autobuska stanica.  U Živinicama se nalazi Bingo City Centar, kao i Porto Centar na magistralnom putu. 

Za Živiničane kažu da su gostoprimljivi i topli ljudi, te da hoće pomoći.

čaršija živinice
čaršija živinice


Gradski bulevar “Nesib Malkić” u Živinicama

Gradski bulevar Živinice  je mjesto sastanka, okupljanja ali i rastanka. Njega okružuju stambene zgrade i manji parkovi, a nalazi se u blizini džamije, odnosno Islamskog Centra u Živinicama.

Gradski Bulevar “Nesib Malkić” , među narodom poznat i zvan kao  samo “bulevar” – posebno je  mjesto okupljanja, ispijanja kafe satima, šetnja ili noćni izlazak. Na bulevaru se nalaze razni kafići, ćevabdžinice, restorani, nargila barovi. U ugostiteljskim objektima su najčešće srednjoškolci ali i omladina, kao i stariji sa cijele opštine Živinice, koji slobodne dane ili pauze koristi upravo da popiju kafu na bulevaru.

Osim što ćete bulevar ćete prepoznati po redu kafića, nargila barova i restorana, poznat ćete ga i po susretljivim ljudima. Na bulevaru se nalaze razne radnje, butici, trgovine ili marketi.

čaršija živinice koju treba doživjeti: bulevar, sebilj česma i moderna fontana
Čaršija Živinice koju treba doživjeti: Bulevar, Sebilj česma i moderna fontana

Sebilj česma u na bulevaru

Sebilj česma zvanično od 2020. godine je počela da krasi čaršiju u Živinicama, odnosno gradski bulevar “Nesib Malkić”. To je projekat koje je vrijedan oko 60.000,00 KM.

Sebilj Česma na bulevaru u Živinicama dala je novu energiju ovoj maloj čaršiji, a u toku ljetnih dana građani i turisti se mogu osvježtiti upravo na ovoj česmi. Jedna od ideja jeste i da to postane prepoznatljivo mjesto okupljanja građana i turista, a što sam bulevar svakako sam po sebi jeste – pa je ovo još jedan simbol susreta i okupljanja.

Sebilj česma je dala novi izgled bulevaru, odnosno čaršiji u Živinicama, uljepšala je šetnje i okolinu.

čaršija živinice koju treba doživjeti: bulevar, sebilj česma i moderna fontana
Čaršija Živinice koju treba doživjeti: Bulevar, Sebilj česma i moderna fontana

Gradska moderna  fontana u čaršiji

Moderna fontana u Živinicama daje još bolji ugođaj tokom šetnji i kafe u čaršiji, a navečer je još bolji doživljaj jer tu je svjetlo u raznim bojama što ovu fontanu čini upečatljivom.  Bez obzira da li ste se zadesili po danu ili navečer pored fontane, sigurno ćete primjetiti kako djeca radosno se igraju oko nje, kako je postala nezaobilazno mjesto pored kojeg prolaze parovi, društvo, a svakako i turisti.

čaršija živinice koju treba doživjeti: bulevar, sebilj česma i moderna fontana
Čaršija Živinice koju treba doživjeti: Bulevar, Sebilj česma i moderna fontana

Natpis “Živinice” – po uzoru na ostale gradove u Bosni i Hercegovini

Na gradskom bulevaru postoji  ime “Živinice” urađeno od kamena, a nalazi se odmah pored fontane. Pored ovog naziva nerijetko se fotografišu građani i turisti.

Nazivi gradova od kamena ili drugog materijala su svakako nezaobilazna atrakcija u većini mjesta u Bosni i Hercegovini.

Parkovi u Živinicama

U čaršiji Živinice  su dva manja parka, a to su Gradski park Živinice i Gradski Park Konjuh.

U centralnom dijelu gradskog parka Živinice postoji spomenik poginulim borcima u prethodnom ratu kao i bistu narodnog heroja oslobodilačkog rata Nesiba Malkića.

U ovom parku postoji mnogo klupa i sadržaja za djecu poput ljulja, klackalica i slično. Ovaj park se nalazi odmah do zgrade Opštine.

U gradskom parku “Konjuh” možete šetati na prelijepim stazama  ili sjediti na klupama. U parku se nalazi  street workout park, sadržaji za djecu, košarkaški i fudbalski teren. Ovaj park se nalazi u blizini bulevara Živinice, pored magistralnog puta.

čaršija živinice koju treba doživjeti: bulevar, sebilj česma i moderna fontana
Čaršija Živinice koju treba doživjeti: Bulevar, Sebilj česma i moderna fontana

Kapelica sv. Ante Padovanskoga u Živinicama

Kapelica sv. Ante Padovanskog u Živinicama je rimokatolička. Ova kapela nalazi se u središtu grada, pored prve Osnovne škole i kružnog toka. Nije predaleko od gradskog bulevara. Sagradili su je na svojoj zemlji Anto i Mijo Tadić 1912. godine i kao poklon dali je Katoličkoj Crkvi.

Kapelica je na području Živinica zapravo najstariji sačuvani katolički sakralni objekt sagrađen od čvrstih materijala,.

Godine 1969.osnovana je župa sv. Ivana Krstitelja  odvajanjem pojedinih naselja od župe Morančana. Zanimljiv podatak je da kada je osnovana župa – nije imala crkvu, nego samo tu kapelicu.

Postojala je namjera da  se novu župu posveti v. Ivanu Vianneyu, ali prevladalo je da bude sv. Ivan Krstitelj. Duže vrijeme je ova kapelica bila jedini pravi sakralni objekt za katolike i trebalo je 20 godina da bi ga župa dobila. Do tada su se mise služile u ovoj kapelici i u dvorani današnjeg župnog ureda. Kapelica je spomenik kulture. Kapela je renovirana 2014. godine i od tada  se za spomendane Sv. Ante i Padovanskog i Pustinjaka slavi sv. misa.

Čaršija Živinice Historija

Živinice danas nisu ono što su nekad bile, pa je bitno navesti nekoliko riječi i o samoj historiji čaršije Živinice.

Prema nekim historijskim podacima u 7. stoljeću na području današnjeg  grada Živinice trajno se nastanjuju slavenska plemena. Što se tiče srednjovjekovne teritorije Živinica prije je bila u sastavu Bosanske države, oblasti Gostilj, Dramešin i Soli kao  političkih jedinica koje su dolaskom Osmanlija u Bosnu izgubile taj status.

Postoje podaci  da je naselje Živinice kao urbano mjesto nastalo,  prema nekim historijskim podacima, u 18. stoljeću, što se možda nekome sada čini nevjerovatnim, ali ako je suditi po historijskim podacima onda je tako. Postojanje prvih srednjovjekovnih utvrđenja “Gradina” u Nevrenči, “Grad Jasičak” iznad Bašigovaca, “Džebarska gradina”, “Grad-Čaršija” iznad Gornje Višće i mnogi stećci, ukazuju na  istinitost podataka da su okolna naselja mnogo starijeg nastanka.

Prvi podaci, odnosno zapisi o stećcima su iz prve polovine 16. stoljeća. Južni i istočni dijelovi Živinica dosta su bogati nekropolama i stećcima. Zabilježeno je približno 25 nekropola i deset stećaka. Danas je sačuvano oko 250 stećaka na raznim mjestima.

Zanimljivosti o porijeklu i nastanku imena Živinice

Spomenut ćemo nekoliko zanimljivosti o nastanku i porijeklu imena Živinice. Postoji mnogo pretpostavki i podataka o nastanku imena Živinica.

Po prvoj, Vladislava Skarića, selo Živinice bilo je u granicama župe Soli kao starina vlastelina Radivoja Živinčića.

Sa druge strane postoje podaci prema  Ademu Handžiću a to je da  se selo u doba dolaska Turaka nije se nazivalo Živinice nego Tatarice, što nije dovoljno istražen podatak.  Turci u jednom dokumentu spominju Tatar-bazen u okolici Tuzle iz koga je u to doba vađeno kvalitetno željezo od kojeg su se pravile sablje.

Treća pretpostavka jeste mišljenje Muhameda Hadžijahića – da su se Živinice zvale Uskopči, vjerojatno Oskovci u nahiji Tuzla. U Tuzlanskoj nahiji postojalo je mjesto koje se zvalo Uskopči ili slično Oskovci. Prema historijskim podacima vjeruje se da naziv Živinice nije stariji od 18. stoljeća, jer ga nema u popisima iz 1548. i 1600.

Čaršija Živinice danas – status grada i geografski podaci

Današnja teritorija Grada Živinice je smještena u kotlini gornjeg toka rijeke Spreče, koja je okružena planinama Konjuh, Bišina, Majevica i Ozren. Površina općinskog prostora iznosi 291 km2 i zahvata južni dio teritorije Tuzlanskog kantona. Neke od okolnih općina su Tuzla, Lukavac, Kladanj, Kalesija i sa jugoistočne strane omeđen 10 km dugom entitetskom linijom Republike Srpske.

Danas  Živinice  imaju status grada,  koji je je  smješten  u centralnom dijelu općinske teritorije, na ušću rijeke Gostelje i Oskove i njihovom međurječju sa Sprečom na koti od 232 m.n.v. Područje sprečke kotline ima umjereno-kontinentalnu klimu, sa prosječnom godišnjom količinom atmosferskog taloga od 8.64 l/m2, sa vegetativnim periodom od polovine marta do kraja septembra i sa umjereno vjetrovitim prilikama.

Sjeverni dio općine Živinice  je uglavnom ravničarski, a južni i jugozapadni dijelovi su brdskoplaninski obrasli pretežno listopadnom šumom. U brdskom dijelu sprečke kotline preovlađuju automorfna zemljišta, a hidromorfna tla uz rijeku Spreču.

Mnogo je povoljan geografski položaj općine, na šta ukazuju i klimatski uslovi kao i raznovrsnost zla, kako poljoprivrednog tako i šumskog .

Blizina većih privrednih centara Kantona, naročito industrijskog bazena grada Tuzle, ukazuje na posebno povoljan geografski položaj općine za razne stvari i oblasti, pa I po tome grad Živinice, imaju potencijal za razvoj.

Živinice su grad u razvoju i postoji mnogo neikorištenog potencijala iz svih oblasti. Svakim danom sve je više objekata, novih ideja, osvježavanje i izgradnja novih simbola Živinica koji će privući sve više turista, a prevenstveno pružiti građanima ljejpši ugođaj.

Najvažniji pravci u drumskom saobraćaju Tuzlanskog kantona  su magistralni put Županja-Tuzla-Sarajevo-Opuzen i regionalni putni pravci Tuzla-Zenica (prema centralnoj Bosni), Tuzla-Doboj (prema B. Luci), Tuzla-Bijeljina i Tuzla-Zvornik (veza TK sa jugoistočnom Evropom). Prema tome, uzimamo u obzir i mrežu živiničkih regionalnih i lokalnih drumskih pravaca, od kojih izdvajamo: Međaš-Ribnica i Lukavac-Živinice-Šekovići.

Svake godine se radi na tome da Živinice postanu poznato turističko mjesto, da ponude bogatiji sadržaj, ali i kvalitetniji život građanima.

(Foto: https://gradzivinice.ba/ https://www.zivinice-carsija.com/)

Pročitajte i ovo:spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU