TuzlaFondacija Dogs Trust reagovala na brutalno ubistvo psa...

Fondacija Dogs Trust reagovala na brutalno ubistvo psa u Gornjim Pascima kod Tuzle –

Fondacija Dogs Trust, dobrotvorna organizacija iz Velike Britanije koja svoje predstavništvo ima i u Bosni i Hercegovini, oglasila se priopćenjem za javnost u kojem apelira na bh. vlasti da se žurno spriječi nasilje nad psima. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Obraćamo se u povodu nedavnih izvješća koje smo dobili o više slučajeva nečuvene brutalnosti prema psima kojom smo užasnuti i duboko potreseni, a konkretno vezano za slučajeve na Ravnoj Romaniji gdje je počinitelj vezao i autom vukao, te tako kroz stravičnu patnju usmrtio nedužnog psa; u Mostaru gdje je nedužni pas prebijen na smrt a u vezi s čim se oglasila i naša partnerska organizacija Animal Care Centar; te u Gornjim Pasacima kod Tuzle gdje je pas usmrćen i unakažen sjekirom.

Pozivamo lokalne vlasti i nadležne institucije i službe, prije svega u navedenim regijama gdje su se zločini dogodili, da pod hitno, detaljno istraže slučajeve od kojih se ledi krv u žilama, da identificiraju počinitelje, da ih najstrože sankcioniraju kako to zakon i omogućava, i da o tome, te koracima koji će spriječiti buduće brutalnosti i bilo kakav drugi nehuman odnos prema psima i ostalim životinjama, redovno izvještavaju javnost.

Zločini čiji opisi lede krv u žilama zaslužuju maksimalnu pažnju prije svega nadležnih institucija i službi, ali i javnosti, medija i svih koji imaju ljudskosti u sebi, te adekvatnu, brzu i transparentnu reakciju i konzekvence za počinitelje.

Nije potrebno posebno naglašavati da ovakve monstruoznosti predstavljaju najviši oblik kršenja više zakona, a važno je držati na umu i da sve studije i ispitivanja ukazuju na to da osobe koje mogu nauditi nedužnim životinjama, sasvim sigurno predstavljaju značajan rizik i za ljude, posebno najranjivije kategorije društva kao što su djeca, starije, te bolesne osobe.
Dogs Trust već preko 10 godina ulaže značajne resurse, kapacitete, i ekspertizu kako bi pomogao da se pitanje nezbrinutih pasa riješi kroz primjenu humane državne legislative u BiH, na sustavni način koji jedini garantira održivost, u cilju unaprijeđenja i dobrobiti pasa i dobro stanje zajednice, što je neraskidivo.

Poražavajuće i nedopustivo da se nešto ovako može dogoditi u 21. stoljeću, i to upravo u vrijeme kada su psi još jednom, po tko zna koji put, pokazali svoju odanost čovjeku spašavajući veliki broj ljudskih života u nedavnoj katastrofi u Turskoj i Siriji, a o čemu bruje svi mediji.

Ovim putem još jednom snažno apeliramo na sve nadležne institucije i službe, uključujući lokalne vlasti, veterinarske inspekcije i nadležna ministarstva, ali i medije koji imaju moć doprijeti do ljudi, da poduzmu apsolutno sve što je u njihovoj nadležnosti a što je potrebno da se slični horor scenariji više nikada ne ponove ni nedužnim psima niti bilo kome drugom, kao i obrazovne institucije i socijalne sluzbe da kroz svoj rad propagiraju i humanost prema životinjama, saopšteno je.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU