Sunday, October 24, 2021
NaslovnicaTuzlaciIstaknuti TuzlaciFranjo Herljević - Narodni heroj, hrabri Tuzlak

Franjo Herljević – Narodni heroj, hrabri Tuzlak

-

Franjo Herljević rođen je u Tuzli 1915. godine, a preminuo u Beogradu 1998. godine.

Franjo je dobitnik narodnog ordena Jugoslavije, a bio je narodni heroj Jugoslavije.

Svjetski rat i porodica Herljević

Cijela porodica Franje Herljevića dala je doprinos u Drugom svjetskom ratu, u kojem je Franjo izgubio četvoricu braće, od kojih je Albin proglašen za narodnog heroja.

Otac mu je poginuo, a njegova majka i sestra odvedene su u jasenovački logor gdje su strijeljane. Dvojica Franjine braće preživjela su rat i nositelji su Partizanske spomenice 1941.

Poslije rata obnašao je mnoge odgovorne dužnosti u JNA i u društveno-političkom životu SR Bosne i Hercegovine i SFR Jugoslavije. Godine 1948. završio je Vojnu akademiju „Mihail Vasiljevič Frunze“ u Sovjetskom Savezu.

Bio je zapovjednik gardijske divizije, zapovjednik vojnog područja, načelnik Više vojne akademije i zapovjednik teritorijalne odbrane SR Bosne i Hercegovine. Nosio je čin general-pukovnika JNA.

Franjo Herljević
Franjo Herljević

Politička karijera Franje Herljevića

Više puta je biran za zastupnika u Saveznoj skupštini Jugoslavije. Dužnost saveznog sekretara za unutarnje poslove obnašao je od 17. svibnja 1974. do 16. svibnja 1982. godine.

Bio je član Centralnog komiteta SK Bosne i Hercegovine. Na Desetom, Jedanaestom i Dvanaestom kongresu biran je za člana Centralnog komiteta SKJ.

Umro je 4. maja 1998. godine u Beogradu, te je pokopan u Aleji narodnih heroja na Novom groblju.

Po njegovom bratu Albinu i njemu, danas jedna od ulica u tuzlanskom naselju Slatina nosi ime Albina i Franje Herljevića.

0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Pročitajte

poliklinika-diva

Poliklinika Diva – Stručnost iznad svega

Ako tražite stručnjake za estetsku i lasersku medicinu, onda je Poliklinika Diva pravo mjesto za vas. Dovoljno je reći da su u vrijeme kada...