Istaknuti TuzlaciMuhamed Hevaji Uskufi - misteriozni pjesnik i tekstopisac

Muhamed Hevaji Uskufi – misteriozni pjesnik i tekstopisac

Muhamed Hevaji Uskufi je veoma misteriozan pjesnik i tekstopisac

Veoma se malo zna o ovo čovjeku, govori se da je rođen 1600. godine u Dobrinji kraj Tuzle, međutim pojedini dokumenti tvrde da je rođen godinu kasnije, čak i njegovo ime izaziva mnoge debate. Suglasnici njegovog imena Mhmd nisu vokalizirani, pa može biti Muhamed i Mehmed. Što se tiče imena Hevaji to se smatra da mu je pjesničko ime, a Uskufi odnosno Uskufija nadimak.

Porijeklo Muhameda Hevajia Uskufije

Potječe iz bosanske begovske porodice iz okolice Tuzle u tadašnjem Zvorničkom sandžaku, koji ovaj pjesnik kroz svoja djela naziva svojim zavičajem, a sebe Bošnjakom. Veoma rano je ostao bez roditelja tako da je imao teško djetinjstvo.

Pored nedoumica kada je riječ o njegovom imenu, velika nedoumica je i njegovo školovanje. Iz njegovih djela možemo zaključiti da je Muhamed bio veoma pismen i veoma učen čovjek. Pored dobrog poznavanja maternjeg jezika dobro je poznavao i turski, arapski i perzijski jezik.

muhamed hevaji uskufi

Njegov nadimak Uskufi aludira na to da je služio kao janjičarski oficir i da je bio u službi sultana Murata IV kojega smatra svojim velikim zaštitnikom. Još jedna činjenica koja ide u prilog ovoj teorije je i penzija koju je dobio koju je uživao u Zvorničkom sandžaku.

Stvaralaštvo koje je Muhamed Heveji Uskufi ostavio

Pisao je ilahije i kaside i generalno se zasnivao na religiozno moralnom sadržaju. Glavni motiv njegovih pjesama su bili podmitljivost, nemoral turskog činovništva, putovanje, progoni, zlo i potreba da se zlo obuzda, također dosta je pisao i o borbi pravde i nepravde kao i istine i laži.

Iako za svog života nije napisao mnogo djela smatra se jednim od najvećih bosanskih pjesnika pogotovo kada je riječ o ilahijama i kasidima. Njegove poznatije pjesme su: Molimo se tebi Bože koja je sačuvana u srpskom prepisu, te Bože jedini, ti nas ne kinji i Višnjem Bogu koji sve sazda.

Veliko pažnju uvijek privlači pjesma koja Poziv na vjeru koja prema jednim donosi poziv koji je upućen kršćanima da prijeđu na islam, a drugima 25 puta ponovljeni refren Hod’ te nami vi na viru treba shvatiti kao poziv upućen inovjercima na suradnju, pomirenje i koegzistenciju.

Prvi bosansko-turski rječnik

Ipak Muhamed Hevaji Uskufi dosta je poznatiji kao leksikograf koji je 1631. godine sastavio prvi bosansko turski rječnik u stihovima pod naslovom Maqbū.li ‘ārif (Što se sviđa razumnima), odnosno pod popularnim naslovom Potur-Šahidija. Rječnik je sastavljen po uzoru na popularni perzijsko-turski rječnik Tuhfei Šahidi Mevlevija Ibrahima Šahidija (1470–1550) i sadržava više od 600 stihova u kojima autor tumači više od 2000 riječi i izraza, koji nisu grupisani ni po kojem sustavu.

muhamed hevaji uskufi - misteriozni pjesnik i tekstopisac

Od navedenih riječi najviše je imenica u nominativu, ali ima ih i u kosim padežima. Pridjevi su uglavnom navedeni u svom osnovnom obliku. Glagoli u infinitivu rijetko se navode, a mnogo su češći u nekom osobnom glagolskom obliku. Česti su imperativni oblici, a rijetke su nepromjenljive riječi i zamjenice.

Rječnik je sačuvan u više prijepisa iz različitih vremena, ali se ne zna koliko ih ima. Neki se nalaze u Gazi Husrev-begovoj biblioteci i Orijentalnom institutu u Sarajevu, jedan primjerak u Sveučilišnoj knjižari u Uppsali te u privatnim knjižarama.

Jezik u Hevajinim pjesmama i rječniku je veoma čist, a u pjesmama gotovo bez imalo turcizama. Pisao je u ikavskom govoru. Rijetke su riječi pisane jekavski ili ekavski, a i te su nastale gotovo sigurno prilikom prepisivanja. U vezi s ikavicom u Hevajinu rječniku i pjesmama smatra se da ona predstavlja plod njegovog porodičnog ikavskog porijekla, nego činjenica da se tada ikavicom govorilo u tuzlanskoj okolici. 1651. godine se zadnji put zvanično spominjem.

Jedan od velikih književnika koji je mnogo toga ostavio, a koji pri tome nije stekao ogromnu popularnost nakon svoje smrti.

Pročitajte i ove zanimljivosti o Tuzlacima:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU