TuzlaNa UKC Tuzla do sada uspješno urađeno 60...

Na UKC Tuzla do sada uspješno urađeno 60 operacija kohlearne implantacije –

Međunarodni dan sluha, 3. mart, usmjeren je na aktivnosti u pravcu podizanja svijesti i poticanju brige o uhu i sluhu. Cilj obilježavanja ovog dana je ukazivanje na važnost pravilnog i sigurnog slušanja, budući da na taj način možemo dugoročno zadržati dobar sluh. Naročito se želi pažnja usmjeriti na gubitke sluha koji su uzrokovani bukom, a najočitiji primjer je štetno korištenje slušalica i pametnih telefona, te izloženost glasnoj muzici.

Obilježavanjem ovog Dana pažnja se usmjerava i na promociji raznih aktivnosti koje doprinose prevenciji gubitka sluha te unaprjeđenju zdravlja uha, kao i na važnost rane detekcije oštećenja sluha.

Prema riječima načelnika Klinike za bolesti uha, grla i nosa, hirurgiju glave i vrata UKC Tuzla, prof. dr. Šekiba Umihanića, rana detekcija sluha na ovoj klinici radi se već 20 godina što omogućava da se na vrijeme detektuju oštećenja sluha i pravovremeno reaguje.

U tom pravcu, prema riječima načelnika klinike, u ovoj ustanovi se uspješno obavljaju komplikovani operativni zahvati, odnosno ugradnja kohlearnih implantata i do sada je uspješno urađeno 60 operativnih zahvata kohlearne implantacije.

Prema dostupnim podacima procijenjeno je kako preko 5% svjetske populacije ima poteškoća sa sluhom. Prevalencija oštećenja sluha raste s godinama, čak 25% osoba starijih od 60 godina ima oštećenje sluha.

Prema podacima Svjetske federacije gluhih, u svijetu živi 72 milijuna gluhih osoba. Veliki dio oštećenja sluha mogao je biti spriječen kroz javnozdravstvene akcije i kliničke intervencije budući da je uočeno kako je 60% oštećenja sluha kod djece moglo biti spriječeno implementiranjem adekvatnih i pravovremenih mjera.

Aktivnosti na spriječavanju bi trebalo usmjeriti na:
– Edukacija majke, djece, adolescenata da izbjegavaju mjesta s bukom;
– Izbjegavanje to jest racionalna upotreba ototoksičnih lijekova
– Pravovremena/rana dijagnostika oštećenja sluha i liječenje bolesti uha;
– Vakcinacija protiv pnemokokne infakcije./UKC Tuzla/


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU