TuzlaOstaje obaveza uplate premije zdravstvenog osiguranja, rok ističe...

Ostaje obaveza uplate premije zdravstvenog osiguranja, rok ističe 31. marta –

Nakon što je Skupština Tuzlanskog kantona nedavno usvojila inicijativu  da građana u budućem periodu budu oslobođeni od plaćanja premije zdravstvenog osiguranja, tzv. “markica”, ta obaveza je  i dalje na snazi.

Prošlogodišnje „markice“ važe do 31. marta 2023. godine, a nova odluka kojom se ukida plaćanje ove naknade tek treba da se pripremi i usvoji u zakonskim okvirima, vjerovarno od početka naredne godine.

Rok za uplatu ovogodišnjih “markica” je kraja marta, a novina je što građani od ove godine ne moraju ići u Zavod zdravstvenog osiguranja kako bi preuzeli svoju markicu. S obzirom da su u TK uvedene elektronske zdravstvene legitimacije, od sada će sve ići preko integrisanog informacijskog sistema.

Nakon uplate za premiju osiguranja u bilo kojoj banci ili pošti, u roku od 48 sati podatak o premiji osiguranja će biti integrisan u sistem. Na isti način funkcioniše i ovjera knjižica. Ovjera se sada obnavlja automatski u zavisnosti od statusa osiguranika zdravstvenog osiguranja.

Visina premije osiguranja iznosi 20,00 konvertibilnih maraka po osiguranom licu.
Premija osiguranja plaća se na račun Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona broj: 338-440-22124691-66, vrsta prihoda broj: 722 611, poziv na broj: 0000000741, svrha doznake: Premija osiguranja za 2023. godinu, na šalterima poslovnih banaka, e-bankarstva ili drugi ugovorni način.

ostaje obaveza uplate premije zdravstvenog osiguranja, rok ističe 31. marta –

U slučaju da premiju osiguranja osim za sebe, plaćate i za svoje članove porodice, tada ste obavezni doći u prostorije Zavoda zdravstvenog osiguranja TK i priložiti jedan od ličnih dokumenata članova za koje ste uplatili premiju, a moguće je i skenirati uplatnicu, te je putem e-pošte poslati na mail ZZO TK: [email protected]

Plaćanja premije zdravstvenog osiguranja su i dalje oslobođeni učenici, redovni studenti do navršene 26. godine, penzioneri koji primaju minimalnu penziju, ratni-vojni invalidi, civilne žrtve rata, davaoci organa, nezaposlene osobe na evidenciji Službi za zapošljavanje, te osobe koje se nalaze u ustanovama socijalne zaštite. Više o pravu na premiju osiguranja potražite na postavljenom LINK-u.

Uplata putem e-bankarstva

Od ove godine je dostupno i e-bankarstvo, a s obzirom da je Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona vanbudžetska organizacija, prilikom uplate posredstvom e-bankarstva, ukoliko završetak naloga zahtijeva unos određenog broja, potrebno je unijeti sve nule. /Tuzlainfo/


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU