TuzlaRO VKBI u Tuzli održao javnu tribinu „Ekonomija...

RO VKBI u Tuzli održao javnu tribinu „Ekonomija 2023“ – .

Regionalni odbor VKBI Tuzla u petak je u  Bosanskom kulturnom centru TK u Tuzli održao javnu tribinu na temu “Ekonomija 2023” na kojoj su uvodničari bili istaknutni ekonomisti, ekonomski analitičari prof.dr Faruk Hadžić i Mr.sc. Admir Čavalić.

Predsjednik RO VKBI Tuzla, prof.dr. Elmir Jahić u ulozi moderatora naglasio je važnost uvažavanja ekonomskih parametara i indikatora u kreiranju svih politika jedne države te da je krajnje vrijeme da se ekomska struka više respektuje u definiranju main-stream politike.

Prof. Faruk Hadžić  govorio je o ekonomiji u Bosni i Hercegovini u posljednjih par godina, od dolaska pandemije Covid-19, perioda oporavka, inflacije i efekata tokom prošle godine, što je ustvari osnova za sve ono što nas čeka u ovoj 2023. godini. Posebno je naglasio mogući dolazak recesije, trenutnu inflaciju, demografske izazove (iseljavanje i useljavanje) mjere za oporavak i pomoć privredi i građanima, efektima izostanka mjera donosioca odluka, te šta bi trebao biti paket pomoći građanima i društvo u ovom mandatu.

Mr.sc. Admir Čavalić govorio je o trenutnom stanju bosanskohercegovačke ekonomije, šta nas može očekivati u 2023. godini, i šta konkretno mogu raditi različiti nivoi vlasti u kontekstu ekonomskih politika. Posebno se osvrnuo na načine kako društva uspjevaju, te na značaj ekonomske idelogije.

Nakon izlaganja uvodničara otvorila se rasprava te je na koncu  javne tribine Zaključeno da se: “Bosanskohercegovačka ekonomija se nalazi u izazovnom periodu i trenutno je obaveza struke da prati da li nam slijedi recesija ili ne. Ipak, većina dominantnih parametara i dešavanja po tom pitanju ne ovisi o našim unutrašnjim pitanjima, međutim to ne amnestira nosioce vlasti da preuzme odgovornost u vezi vođenja ekonomske politike. Očigledno je da je nužna subordinacija i djelovanje nauke, struke i institucija što često izostaje ili se ne pimjenjuje u potrebnoj mjeri.

Potrebno je pokrenuti ili nastaviti ključne transformacije poput digitalne, energetske i slično, te hitno poduzeti mjere na rasterećenju privrede i građanstva.”

U okviru ove tribine promovisana je i knjiga “Ekonomska nejednakost” koju je objavilo Udruženje Multi iz Tuzle.

Radi se o knjizi autora Eamonna Butlera, britanskog ekonomiste i direktora Instituta Adam Smith, koja analizira koncept nejednakosti, i to posebno sa stanovišta ekonomije i ekonomskih odnosa. Pitanje ekonomske nejednakosti počelo je da dominira ekonomskom i političkom debatom sa sve većim brojem knjiga i članaka u posljednje dvije decenije, posebno u Velikoj Britaniji u jeku štrajkova brojnih radnih sektora pogođenih rastućom inflacijom.

Butler preispituje ključne pojmove poput jednakosti, mogućnosti mjerenja istoga, kao i korijene određenih ideja u vezi društvene i ekonomske jednakosti.

Knjigu je uredio ekonomski analitičar Admir Čavalić, dok je prevodilac Resul Mehmedović.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU