back to top

Gradski park u Tuzli

Tuzla je grad sa najvećim parkovskim površinama u Bosni i Hercegovini, a jedna od njih je svakako Gradski park u Tuzli

Centralni gradski park u Tuzli se nalazi u pješačkoj zoni historijske jezgre. Sastoji se od pješačkih staza popločanih granitom, klupa za odmor i opuštanje.

Gradski park u Tuzli i spomenici

Posjetiocima parka na raspolaganju je bežični internet. U Gradskom parku u Tuzli su postavljeni spomenici inspirirani bosanskim srednjim vijekom, a centralno mjesto zauzima statua prvog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića.

Stjepan Tvrtko I. Kotromanić (oko 1338. – 10. marta 1391.), posljednji je bosanski ban od 1353. do 1377., a zatim prvi bosanski kralj od 1377. do 1391. godine.

Za vrijeme Tvrtkove vladavine ostvarena je politička stabilnost, te značajan kulturni i duhovni napredak, što je Tvrtka I. učinilo najjačim vladarom u povijesti srednjovjekovne Bosne. To je razdoblje razvitka gradova, trgovine i rudarstva, a kuje se i prvi zlatni novac na bosanskim prostorima. Tu se javlja i heraldički simbol ljiljana koji će postati znakom bosanskih banova i kraljeva.

Postavljen je i kameni obelik, na kojem je ispisan tekst Povelje Kulina bana. Najstariji dosad pronađeni očuvani bosanski državni dokument, ali i jedan od najstarijih kod svih južnoslavenskih naroda i država.

gradski park u tuzli
Gradski park u Tuzli mjesto igranja i odmora

Povelja ne samo da je jedan od najznačajnijih i prvih zvaničnih dokumenata među zemljama ovog dijela Evrope i svijeta o trgovinskoj saradnji, o slobodi kretanja ljudi, ideja, roba, već se njen značaj ogleda i u tome što se tiče boravka u zemlji Bosni i sigurnosti koju garantuje Kulin ban.

Povelja Kulina bana napisana je 1189. godine i najstarija je bosanska isprava, pisana bosanskim književnim jezikom, ćiriličnim pismom bosančicom i latiničnim pismom na latinskom jeziku. To je dvojezični dokument, što znači da je namijenjen i onima koji ne razumiju bosanski jezik.

Most koji povezuje Panonska jezera

Mostom je obezbijeđena kvalitetna pješačka veza Centralnog gradskog parka sa kompleksom Panonskih jezera. Pasarela je spona dvije najveće pješačke zone u centru – kompleksa Slana banja i historijske gradske jezgre.

Pogledajte i ovo:

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU