back to top

Robert Dacešin: Tamo gdje stanuje DOBRA DUŠA našeg naroda (Video)

Robert Dacešin o Tuzli

Možda niste znali, ali Tuzla je jedno od najstarijih naselja u Evropi u kojem se u kontinuitetu živi još od vremena neolita. Danas, ovaj grad u kojem živi oko 110 000 stanovnika, predstavlja jedan od najvećih gradova Bosne i Hercegovine, te veoma bitan ekonomski i obrazovni centar zemlje.

Većina ljudi, Tuzlu poistovjećuje se nalazištima soli, a i samo ime grada vuče porijeklo iz riječi ,,tuz” koja znači so. So se na prostorima Tuzle iskopavala još u doba starih Rimljana, u vrijeme kada je grad nosio ime Salines, a o tom vremenu danas najbolje svjedoče arheološki nalazi u Tuzli, poput keramičke posude za iskuhavanje slane vode koja je pronađena na teritoriji grada.

U kojem obliku je so ostala bitna za današnji život Tuzlaka, saznaćete vrlo brzo u nastavku ovog teksta, ali ono što moram napomenuti prije nego krenemo na turu, je da je ovo vjerovatno najotvoreniji i najopušteniji grad čitave naše zemlje. Mjesto u kojem će se svaka osoba koja kroči na ovdašnje ulice osjećati dobrodošlo, jer Tuzlaci su zaista posebna sorta ljudi koja stanuje na ovom našem brdovitom Balkanu.

Nisam tačno siguran u čemu je riječ i da li je možda njihov genetski kod drugačiji nego od ostatka zemlje, ali oni su nekako narod za sebe. Narod opušten i ležeran, koji će te uvijek dočekati sa širokim, iskrenim osmijehom i koji će ti pružiti svu svoju ljubav i dobru energiju. Stoga, kako biste i vi osjetili sve ove stvari, predlažem da krenemo u razgledanje grada Tuzla i vidimo šta to sve ima da se vidi i radi ovdje. (Izvor: Robert Dacešin)

Preporuka:

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU