Manje stresa u prirodi

Izvor: Oslobođenje Pregledano: 39 Postavljeno

Rezultat studije je pokazao da što smo više okruženi drvećem, brže ćemo se oporaviti od svakodnevnog stresa

Urbanizacija je u svom osnovnom obliku donijela mnogo bolesti izazvanih stresom. Nikoga, a posebno ljubitelje prirode, ne iznenađuje činjenica da boravak u prostoru koji je bogat zelenilom opušta i popravlja raspoloženje. Međutim, to više nije samo naša intuitivna procjena.


Jedna studija je našla direktnu vezu između količine drveća na ulicama i nivoa smanjenja stresa. Istraživanje provedeno na Univerzitetu u Ilinoisu uključilo je 160 individua koje su prvobitno bile izložene testu koji indukuje stres. Nakon toga puštan im je jedan od ukupno deset trodimenzionalnih filmova koji su sadržavali ulične scene sa različitom gustinom drvoreda. Na kraju, ispitanici su ispunjavali upitnik na osnovu kojeg je mjereno na kakav način su date scene uticale na nivo njihovog smanjenja stresa.


Kao što možemo očekivati, rezultat je pokazao da što smo više izloženi drveću, brže ćemo se oporavljati od stresa. Nalaz studije nije odstupio ni pri uzimanju u obzir pola, godina i stresa sa kojim su učesnici ispitivanja došli na ispitivanje.


Autori studije su poručili da bi drvoredi u lokalnim zajednicama dramatično uticali na smanjene nivoa stresa, kao i da nam je svako pojedinačno drvo važno. Međutim, dok je navedena studija bazirana na svjedočenju ispitanika i njihovoj ličnoj procjeni, jedno laboratorijsko istraživanje je pokazalo slične rezultate na nešto drugačiji način. Na Institutu za istraživanje zdravlja u Amsterdamu naučnici su ispitanicima, nakon indukovanja stresa, prosto pokazivali fotografije zelenila. Simultano, rađen im je elektrokardiogram koji je mjerio psihološke markere stresa. Kada su učesnici gledali slike zelenila - ne čak ni u prirodnom okruženju, već gradskom, bez posebno estetskih karakteristika - njihovi nivoi stresa su bili u padu. Ispostavlja se da držanje fotografija prirode ili naprosto bilo kakvog zelenila na radnom stolu i u radnom okruženju može značajno pomoći kod stresnih situacija. Moguće je i da blizina zelenila potiče na više fizičke aktivnosti, a veća gustoća zelenila poboljšava kvalitet zraka, kaže znanstvenica Annemarie Hirsch.


nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message