Čestmir Mirko Dušek – čovjek koji je cijeli svoj život posvetio Tuzli i muzičkom stvaralaštvu

Danas ćemo govoriti o jednom od najvećih imena u historiji grada Tuzle. Čovjeka koji će vječno ostati zapamćen zbog kulturološkog doprinosa koji je donio Tuzli, ali i BiH.

Čestmir Mirko Dušek rođen je 1930. godine u Tuzli u porodicu čeških imigranata. Živio je skromno, ali je od malih nogu bio povezan za Tuzlu i zavolio je grad.

Velika prekretnica u životu Čestmira

Osnovnu školu završio završio je u Tuzli i tada se stvara prva prekretnica u njegovom obrazovanju. Iako je uvijek želio da bude umjetnik i muzičar, zbog pritiska okruženja i tadašnje situacije odlučio je da upiše Srednju medicinsku školu u Tuzli. Čestmir nije volio medicinu, čak je imao strah od krvi i igala, ali ipak završava Srednju medicinsku školu, te dvije godine radi kao medicinar.

čestimir mirko dušek
Čestmir Mirko Dušek

Nakon uspješno završene srednje škole Čestmir je razmišljao o fakultetu. Ispred njega tada postavljene dvije opcije, da li da upiše Muzičku akademiju u Beogradu ili Medicinski fakultet u Beogradu. Otac mu je pružao ogromnu podršku ali je ipak znao da je posao u muzici dosta nesiguran i ne može se garantovati stabilna zarada. Čestimir je već znao šta želi upisati te je saopćio to svom ocu, a otac mu je odgovorio „Dobro sine, a od čega ćeš živjeti?“. Nije se mnogo Čestimir zamarao ovim pitanjem i upisuje Akademiju u Beogradu.

Povratak u Tuzlu

Akademiju u Beogradu završio je za četiri nepune godine kao jedna od najuspješnijih studenata. Baš u to vrijeme osniva se Muzička akademija u Sarajevu, te Čestmir kao uzoran i perspektivna studen dobiva poziv za posao. Ipak Čestimir ovaj posao odbija zbog Tuzle i ljubavi koju je imao prema ovom gradu.

Zajedno sa par svojih kolega muzičara odlučio je 1957. godine da osnuje Srednju muzičku školu u Tuzli. Ova škola je brojala preko 1000 učenika, te se i dan danas smatra jednom od najuglednijih zbog količine kvalitetnih muzičara koji su pohađali ovu škole. Nakon osnivanja Srednje muzičke škole postaje dirigent Gradskog simfonijskog orkestra, te osniva prvi Big Band orkestar.

Čestmir Mirko Dušek nije stao tu, 1974. godine pokrenuo je odsjek Sarajevske muzičke akademije u Tuzli, gdje je dovodio vrhunske predavaše s Praškog konzervatorija i iz Lenjingrada.

Nagrade i mnoga priznanja

Čestmir Mirko Dušek je radio izvrstan posao, horovi koje je vodio tačnije Hor srednje škole koji je vodio Čestimir bio je najbolji u Jugoslaviji. Komponovao je muziku za teatar, uradio je preko 100 harmonizacija za mješovite, ženske, čak i dječije horove. Bio veoma pedantan i kada je riječ o muzici gledao je i najsitnije detalje koji se mogu poboljšati i zbog toga je bio poseban.

čestmir mirko dušek
Čestmir Mirko Dušek

Zbog svog rada i truda dobitnik je najviših bosanskohercegovačkih, ali i čeških priznanja. Međutim ono koje bi njemu bilo najznačajnije je to da je Srednja muzička škola u Tuzli koju je on osnovao nosi njegovo ime.

Krajem 80 – tih godina usporava s radom i odlučio je da se posveti porodici. Iako je već 1991. godine bio u penziji, nije mogao a da se barem malo ne bavi muzikom. Stoga izdaje zbornik sakralnih kompozicija. Također izdaje i prvi Bosanskohercegovački muzički riječnik.

Nakon duže bolesti u 86. godini života preminuo je slavni Čestmir Mirko Dušek. Kao posljednja želja bila mu je da se sahrani na otoku Hvaru, što je njegova porodica naravno i ispunila.

Zaista poseban kompoztor, koji je mogao otići u Sarajevo i donijeti sebi time više novca i možda veću popularnost, ali je on odabrao Tuzlu i od Tuzle napravio centar muzičkog obrazovanja na prostorima BiH, te je Srednja muzička škola konkurisala drugim većim muzičkim školama u Jugoslaviji.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 5 / 5. Brojanje glasova: 1

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU