Opušteni mirisi doma

Izvor: Oslobođenje Pregledano: 27 Postavljeno

Lavanda opušta ugodnom aromom, a za intenzivniji miris savjet je ukapati nekoliko kapi eteričnog ulja

S obzirom na to da se u domu provodi najviše vremena, važno je da se ukućani osjećaju opušteno i ugodno. Prirodne osvježivače prostora uz koje će boravak biti u potpunosti ugodan je lako napraviti i u kućnoj radinosti. Imate mnogo prirodnih osvježivača prostora.


Kako biste dobili miris lavande, najbolje je u malu posudicu usuti malo sušene lavande, a osim u posudicu lavandu možete staviti i u vrećice pa je možete postaviti na više mjesta u domu.
image
Lavanda opušta ugodnim mirisom, a ukoliko se taj miris želi napraviti intenzivnijim, savjetuje se da se na sušenu lavandu ukapa nekoliko kapi eteričnog ulja lavande. Dom se može osvježiti i upotpuniti mirisom potpurija koji se dobiva miješajući začine, sušene latice cvijeća i mirisno ulje. Svi sastojci se stavljaju u dekorativnu posudu i postavljaju na mjesto gdje će osim mirisa pružati i užitak pogledima.


Kako biste stvorili neodoljivi zimski miris, savjetuje se da se pomiješaju štapići od vanilije ili cimeta, osušene korice limuna ili narandže, začini kao što su anis ili kardamon te komadići šišarke bora i sušene jabuke.


Za ljetnu kombinaciju se stavlja mješavina komadića suhog ananasa ili manga, sušena kadulja, ružmarin i lavanda te latice sušenog cvijeća. U potpuri se mogu ukapati i nekoliko kapi eteričnog ulja divlje ruže, narandže, ylang ylanga ili lavande kako bi se postigao intenzivniji miris.


Dunje isto tako mogu unijeti osebujan miris u vaš dom, a potrebno je samo neoštećenu dunju postaviti na mjesto u stanu gdje želite uživati u njihovom mirisu.


Prirodni osvježivač prostora je najbolji izbor za osobe koje žele koristiti isključivo ekološke mirise, a jednostavno ih je napraviti. Za prirodni osvježivač je potrebno 20 kapi eteričnog ulja po želji, raspršivač, pola litre destilirane vode i sok od 2 limuna. Može se koristiti raspršivač od bilo kojeg sredstva za čišćenje, samo ga je potrebno prije upotrebe dobro oprati od ostataka. U čisti raspršivač se zatim ulijevaju destilirana voda, iscijeđen sok od limuna i eterično ulje. Prije korištenja se raspršivač protrese i nakon toga je miris spreman za upotrebu.


nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message