Hoćemo centralno grijanje! – .

Na zboru građana koji je sinoć u organizaciji Fronta slobode održan u Mjesnoj zajednici Mosnik tražila se stolica više. Prisutnost više od 100 građana svjedoči koliko su pitanja zagađenja zraka i zagrijavanja koja su i bila tema zbora zapravo aktualna, posebno u ove dvije mjesne zajednice. Naime, Mosnik i Mejdan su su samo djelomično pokriveni mrežom centralnog grijanja dok ostatak građana koristi pelet ili ugalj.

Čak 99,4 posto građana Mosnika i Mejdana koje je Front slobode anketirao smatra zrak zagađenim. Na zboru su građani istakli kako skoro svaka druga kuća ima onkološkog bolesnika te da se djeca rađaju kao respiratorni bolesnici. Građani s kućama na većoj nadmorskoj visini rekli su kako oni nemaju smog, ali iz njihovih kuća Tuzla izgleda kao „okean smoga“.
Nakon što su aktivisti Fronta slobode predstavili rezultate ankete, uslijedilo je kratko predavanje dr.sc. Džemile Agić o zagađenju zraka, uštedama energije i alternativnim metodama zagrijavanja poput toplotnih pumpi. Međutim, ono što je građane najviše zanimalo bila je tema centralnog grijanja.

U diskusiji koja je uslijedila građani su istakli svoju frustriranost i nezadovoljstvo dosadašnjom brzinom širenja mreže centralnog grijanja u ove dvije mjesne zajednice. I u ranijem periodu građani su se obraćali Centralnom grijanju i Gradskoj upravi sa zahtjevima za proširenjem vrelovodne mreže do njihovih kuća te su istakli kako je dio građana bio spreman i unaprijed platiti priključak samo da dobiju centralno grijanje.
Pokazalo se da građani ne vjeruju u isplativost toplotnih pumpi i gradske subvencije za utopljavanje objekata i nabavku kotlova na pelet ili toplotnih pumpi. Kao jedan od najvećih problema u ove dvije mjesne zajednice pokazao se nedostatak komunikacije između građana, gradske uprave i Centralnog grijanja.

Nakon izlaganja predstavnika Centralnog grijanja koji su najavili za 2024. godinu početak proširenja magistralnog vrelovoda od Termoelektrane Tuzla što će omogućiti nova proširenja mreže u ove dvije mjesne zajednice, oko 20-ak građana je s predstavnicima Centralnog grijanja analiziralo mapu zona toplifikacije te razgovaralo o mogućnostima i vremenskim okvirima nastavka toplifikacije.

Poslije završetka zbora u Mosniku i Mejdanu Front slobode planira nastaviti organizirati zborove građana i u drugim mjesnim zajednicama Tuzle na kojima će se razgovarati o komunalnim problemima i tražiti njihovo rješenje.


tuzlainfo.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU