Wednesday, October 27, 2021
NaslovnicaTuzlaciDerviš Sušić - ponosni Tuzlak i jedan od najboljih romansijera u historiji...

Derviš Sušić – ponosni Tuzlak i jedan od najboljih romansijera u historiji BiH

-

Danas ćemo upoznati Derviša Sušića, koji se smatra jednim od najboljih pisaca u bh. historiji.

Derviš Sušič rođen je 3. juna 1925. godine u Vlasenici. Svoj put obrazovanja započinje u tuzlanskoj Gimnaziji, a kasnije upisao Učiteljsku školu u Sarajevu. Šušića je Drugi svjetski rat zatekao u Sarajevu, te je on 1942. godine kao sedamnaestogodišnjak odlučio da se pridruži partizanima. Borio se u Lovćanskom bataljonu Prve proleterske brigade. Istakao se kao vojnik pokazao je svoju hrabrost, a kao nagradu za svoj trud dobio je Dvadesetsedmojulske nagrade, Nagrade ZAVNOBiH – a i AVNOJ – a.

Život nakon rata

Nakon rata Sušič radi kao učitelj u Srebrenici i Tuzli. Par godina rada kao učitelj nisu ga ispunili, te je shvatio je da posao nastavnika jednostavno nije za njega i počinje raditi u Oslobođenju. Šušić je pokazao veliki talenat za pisanje o tome govori i činjenica da je on prvi dobitnik Zlatne značke Oslobođenja.  S vremenom shvatio je da novinarski posao nije za stare i počinje da radi kao upravnik Narodne biblioteke u Tuzli, ostvario je ogroman doprinos kulturi BiH, te je bio redovni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Šušić je bio naprosto fasciniran bosanskom historijom, te je historiju Bosne Šušić smatrao kao najvećom literarnom inspiracijom. Također bio je dosta zaintrigiran vječnim pitanjem ljudskog postojanja. Dokaz ovoj opsesiji može se pronaći u njegovim knjigama Veliki vezir, Posljednja ljubav Hasana Kaimije i Teferič. U najvažnija djela spadaju Ja Danilo, Uhode, Pobune, Hodža strah, Nevakat, Parergon.

Nije se bojao kontroverzi

Roman koji se smatra njegovom odskočnom daskom i roman koji mu je donio velika priznanja je roman Ja, Danilo. Posljednji Sušićev roman Čudnovato objavljen je 1992. godine, međutim ubjedljivo njegovo najkontroverznije djelo i djelo oko kojeg se najviše pričalo je roman Parergon koji je objavljen 1980. godine.

Derviš Sušić

Ovaj roman smatra se antifašističkom knjiga koja je napisana kao dodatak odnosno Bilješka uz roman Tale. U romanu Parergon Sušić preispituje ulogu muslimanskog odnosno bošnjačkog društva i islamske zajednice u Drugom svjetskom ratu. Snažno kritikuje kolaboracioniste Nezavisne države Hrvatske i Trećeg rajha. Koliko je kontroverzan ovaj roman govori nam da kada se spomene ime Sušić i kada se govori o svim njegovim djelima i stvaranjima ovaj roman se najčešće preskoči i ne spominje.

Nije se držao jednog vremenskog razdoblja u Sušićevim romanima možemo pratiti likove kroz vjekove. Volio je da eksperimentiše, te pisao u periodima srednjovjekovne Bosne, pa sve do 20. stoljeća. Junaci u njegovim romanima su završavali tragično, ipak njegov pogled Bosne je uvijek bio uzbudljiv i prepoznatljiv baš za njega.

Sušić je preminuo u 65. godini života u Tuzli 1. septembra 1990. godine, sahranjen je u Sarajevu.

Zbog svojih djela i doprinosa koji je donio kulturi BiH danas ulice u Vlasenici, Tuzli, Lukavcu, Srebreniku i Brčkom postoje ulice koje nose njegovo ime.

0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Pročitajte

(VIDEO) Najaktuelnije danas iz Tuzlanskog kantona

Najaktuelnije vijesti danas iz Tuzlanskog kantona pročitajte u nastavku... Na prostoru Tuzlanskog kantona evidentiran je 201 novi slučaj zaraze korona virusom. Najviše novozaraženih je u Tuzli...